Sunday, February 11, 2018

Gulai udang kacang panjang

 BAHAN-BAHAN :
300g udang (buang urat)
7 tangkai kacang panjang (hiris serong 2cm)
1 tangkai cili merah (hiris serong)
2 ulas bawang putih (kisar)
1 labu bawang besar saiz kecil (kisar)
1cm halia (kisar)
2 Tbsp serbuk kari daging
1 kotak santan KARA
500ml air @ 2 gelas
1 keping asam gelugur
minyak untuk menumis
garam bukit/gula

 CARA-CARA : 
 Panaskan secukupnya minyak di dalam periuk.

 Tumis bahan kisar

 sehingga wangi

 Masukkan serbuk kari

 gaul rata dan tambahkan sedikit air. Tumis sehingga rempah terbit minyak.

 Tuangkan santan kotak

 kacau sebati

 dan masak sehingga mendidih.

 Masukkan udang yang telah dibersihkan

 dan juga 2 gelas air

 gaul dan biarkan seketika

 setelah kuah mendidih tambahkan asam keping, kacang panjang dan juga cili hiris
 tambahkan garam dan juga gula mengikut citarasa

 setelah sayur lembut

 bolehlah dimatikan api dan sedia dihidangkan.


 Ermmm enaknya ikan tamban beluru goreng bawang......


1 comment:

  1. Ya Allah.. terima kasih resepi yg senang utk beginner mcm sy ni.. x keliru lgsung utk masok bahan2.. maklumlah.. dulu mase mak masak, kite x tlg.. hehe..so harapkan google jela..

    ReplyDelete