BAHAN-BAHAN :
300g udang (buang urat)
7 tangkai kacang panjang (hiris serong 2cm)
1 tangkai cili merah (hiris serong)
2 ulas bawang putih (kisar)
1 labu bawang besar saiz kecil (kisar)
1cm halia (kisar)
2 Tbsp serbuk kari daging
1 kotak santan KARA
500ml air @ 2 gelas
1 keping asam gelugur
minyak untuk menumis
garam bukit/gula
CARA-CARA :
Panaskan secukupnya minyak di dalam periuk.
Tumis bahan kisar
sehingga wangi
Masukkan serbuk kari
gaul rata dan tambahkan sedikit air. Tumis sehingga rempah terbit minyak.
Tuangkan santan kotak
kacau sebati
dan masak sehingga mendidih.
Masukkan udang yang telah dibersihkan
dan juga 2 gelas air
gaul dan biarkan seketika
setelah kuah mendidih tambahkan asam keping, kacang panjang dan juga cili hiris
tambahkan garam dan juga gula mengikut citarasa
setelah sayur lembut
bolehlah dimatikan api dan sedia dihidangkan.
Ermmm enaknya ikan tamban beluru goreng bawang......
Ya Allah.. terima kasih resepi yg senang utk beginner mcm sy ni.. x keliru lgsung utk masok bahan2.. maklumlah.. dulu mase mak masak, kite x tlg.. hehe..so harapkan google jela..
ReplyDelete