BAHAN-BAHAN :
500g daging batang pinang (hiris nipis)
sedikit garam kasar + 1 inci kunyit hidup (tumbuk)
4cm halia bentong (halia tua) (hiris batang mancis)
1 labu bawang besar (hiris bulat)
5 tangkai cili api (hiris serong)
sedikit lada hitam kisar (pilihan)
2 Tbsp sos tiram
sedikit gula
3 Tbsp minyak
CARA-CARA :
Gaul daging bersama garam kunyit.
Ketepikan 20 minit.
Panaskan minyak di dalam kuali.
Masukkan daging dan masak dengan api sederhana sehingga air daging kering.
Tambahkan sos tiram, gula, bawang, halia dan cili.
Kacau rata. Jika suka masukkan sedikit lada hitam.
Setelah bawang layu bolehlah diangkat dan dihidangkan.
***Jika menggunakan daging bahagian lain, rebus dahulu daging sehingga empuk baru digoreng***