Wednesday, February 7, 2018

Jus nenas, celery, halia & epal

 BAHAN-BAHAN :
1 biji epal hijau
1 hiris nenas manis
1/2 batang celery
2 inci halia Bentong (kupas kulit)
600ml air bertapis (ph alkali)

CARA-CARA :
Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin pengisar.
Kisar sehingga hancur.
Tapis sebelum dihidangkan.


Tauge ikan masin

 BAHAN-BAHAN :
1 mangkuk sederhana tauge (buang ekor, bersihkan)
1 keping ikan tenggiri jeruk
1 tangkai cili merah (hiris)
4 pokok daun bawang (hiris 2cm)
1 Tbsp bawang putih cincang
garam bukit/gula (jika perlu)
minyak untuk menumis


 CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bawang putih sehingga kekuningan.
Masukkan ikan masin dan goreng sehingga ikan masak.
Tambahkan bahan lain dan kacau rata.
Rasa dahulu sebelum memasukkan perasa.
Matikan api dan sedia dihidangkan bersama nasi putih.