Friday, September 23, 2011

Tumis petola

BAHAN-BAHAN:

  • 1 biji petola (dikupas & dipotong kecil)
  • 2 ulas bawang merah + 4 ulas bawang putih (mayang)
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • 1 paket suun
  • sedikit air
  • garam & serbuk pati ayam
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :
  • Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bawang hingga wangi. Masukkan petola dan sedikit air masak hingga petola lembut kemudian tambahkan bahan-bahan lain.
  • Angkat dari api dan hidangkan segera.

Gulai udang batang keladi

BAHAN-BAHAN :

  • 1 pokok keladi sayur (disiang dan direbus bersama asam keping dan sedikit garam, toskan)
  • 1 mangkuk udang saiz sederhana
  • 3 ulas bawang merah + 2 batang serai + 1 inci kunyit (dikisar)
  • sedikit belacan
  • 1 sdb cili giling
  • santan dari sebiji kelapa
  • 1 asam keping
  • garam dan gula secukupnya
CARA-CARA :

  • Semua bahan dimasukkan ke dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana. Kacau selalu agar santan cantik dan tidak pecah minyak.
  • Rasa garam dan gulanya sebelum diangkat dan dihidangkan bersama nasi panas dan sambal belacan.