BAHAN-BAHAN:
- 1 biji petola (dikupas & dipotong kecil)
- 2 ulas bawang merah + 4 ulas bawang putih (mayang)
- 1 biji cili merah (dihiris)
- 1 paket suun
- sedikit air
- garam & serbuk pati ayam
- minyak untuk menumis
CARA-CARA :
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bawang hingga wangi. Masukkan petola dan sedikit air masak hingga petola lembut kemudian tambahkan bahan-bahan lain.
- Angkat dari api dan hidangkan segera.
BAHAN-BAHAN :
- 1 pokok keladi sayur (disiang dan direbus bersama asam keping dan sedikit garam, toskan)
- 1 mangkuk udang saiz sederhana
- 3 ulas bawang merah + 2 batang serai + 1 inci kunyit (dikisar)
- sedikit belacan
- 1 sdb cili giling
- santan dari sebiji kelapa
- 1 asam keping
- garam dan gula secukupnya
CARA-CARA :
- Semua bahan dimasukkan ke dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana. Kacau selalu agar santan cantik dan tidak pecah minyak.
- Rasa garam dan gulanya sebelum diangkat dan dihidangkan bersama nasi panas dan sambal belacan.