Thursday, August 30, 2018

Sambal cili bawang

 
BAHAN-BAHAN :
180g cili api merah
180g bawang Holland
1 labu bawang putih
30g gula melaka
2 1/4 tsp garam bukit
1 cawan minyak untuk menumis

CARA-CARA :
Tumbuk @ kisar kasar cili api bersama bawang besar dan juga bawang putih.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan gula melaka dan juga garam secukup rasa.
Matikan api dan simpan sambal di dalam balang untuk digunakan kemudian @ bolehlah dinikmati bersama nasi dan juga lauk-pauk goreng.


Sup petola mi suah

BAHAN-BAHAN :
500g petola
1 bungkus mi suah (125g)
15 biji bebola ikan (belah 2)
3 ulas bawang putih (hiris)
1/2 labu bawang besar (hiris)
1 tsp lada hitam (tumbuk)
1 Tbsp sos tiram
garam bukit
1 liter air tapis

CARA-CARA :
Rebus air bersama lada hitam dan bawang hiris.
Masak sehingga mendidih.
Kemudian masukkan petola, bebola ikan dan juga sos tiram.
Masak sehingga petola empuk.
Perasakan secukupnya.
Akhir sekali barulah masukkan mi suah.
Matikan api dan hidangkan segera.