BAHAN-BAHAN :
300g daging (dihiris nipis dan direbus empuk)
1 kotak santan KARA
1 1/2 kotak air rebusan daging
2 batang serai (ketuk)
5 biji belimbing buluh (belah 2)
1 keping asam gelugur
1 paket cendawan shimeji
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
DIKISAR :
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
7 tangkai cili api
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis serai dan bahan kisar sehingga terbit minyak.
Masukkan daging hiris bersama santan, air rebusan dan asam gelugur.
Masak hingga mendidih.
Kemudian tambahkan belimbing buluh dan cendawan.
Gaul rata dan masak sehingga cendawan lembut.
Enak dihidangkan bersama nasi, ikan goreng dan sambal belacan.