BAHAN-BAHAN :
5 C beras basmati (cuci dan rendam bersama air bercampur sedikit garam, 40minit)
1kg daging (rebus, hiris nipis dan simpan air rebusan)
2 tbsp serbuk rempah kurma
1 tsp serbuk kari daging
1 inci kayu manis
2 biji pelaga
3 kuntum cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 inci halia tua (hiris panjang)
2 tbsp minyak sapi + 1 tbsp minyak
1 tbsp tomato puri
1 c susu cair
5 1/2 c stok daging
4 tsp garam
1 helai daun pandan (simpul)
daun ketumbar bersama batangnya
CARA-CARA :
Panaskan minyak sapi bersama minyak di dalam periuk.
Masukkan daun pandan bersama rempah tumis. Masak hingga terbit bau.
tambahkan halia dan juga
serbuk ketumbar dan kari
gaul rata
masukkan tomato puri
garam dan air rebusan daging
tambahkan daging hiris
dan susu cair.
biarkan sehingga mendidih
kemudian masukkan beras yang telah dibilas dan ditoskan
gaul rata dan masak di atas api perlahan
tutup periuk dan biarkan seketika
periksa nasi sekali lagi
tambahkan batang dan daun ketumbar
tutup semula periuk dengan foil dan masak
sehingga nasi tanak sepenuhnya.
AIR ASAM:
air asam jawa pekat
tomato masak (cincang)
cili api dan bawang besar (hiris)
belacan bakar
garam, gula, dan jus limau nipis secukup rasa
CARA :
Campurkan kesemua bahan. Jika terlalu pekat, boleh masukkan sedikit air suam.
No comments:
Post a Comment