BAHAN-BAHAN :
- Segenggam pucuk ubi (direbus empuk dan diperah)
- 1 mangkuk kecil perut lembu (direbus)
- 1/2 kg santan
- 1 batang serai (ketuk)
- 1 keping asam keping
- garam dan gula secukup rasa
- 1 labu bawang besar
- 2 inci kunyit hidup
- cili api ikut suka
- Jerang santan bersama serai dan bahan kisar hingga mendidih di atas api perlahan. Kacau selalu agar santan tidak pecah minyak.
- Masukkan perut lembu, asam keping dan juga pucuk ubi. Tambahkan bahan perasa dan masak lagi hingga mendidih kali kedua.
- Rasa garam gulanya dan sedia dihidangkan bersama nasi panas, ikan goreng, ulam dan juga sambal belacan.
oooh perut!!! suka makan tapi dah lama sangat tak makan... terliur tengok!
ReplyDeletesabar kak Amie...dalam pantang lagi tuu he..he...
Deletesedap nye pucuk ubi tu..suka suka...
ReplyDeletemakanan owangg kg...mmg xjemu kan yang...
Deletedah lama tak makan masak lemak perut lembu with pucuk ubi ni...
ReplyDeleteehmmmm kena masuk dapo la jawabnye cik NP...
Delete