Saturday, June 8, 2013

Gulai kawah Kelantan @ Daging gulai darat






 BAHAN-BAHAN :
900 g daging tetel
1 paket rempah gulai darat Selising (kalau xde guna rempah kari daging)
1/2 kg santan
3 biji kentang
1 tbsp kerisek
sedikit gula melaka @ nisam
sedikit budu (makcik guna dalam 3 tbsp)
sedikit air asam
garam secukup rasa
secukupnya air untuk merebus
DIKISAR :
1/4 biji bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 tangkai cili merah
1 inci halia
1 hiris lengkuas

 CARA :

 Satukan daging, bahan kisar dan juga rempah gulai di dalam periuk. Masukkan bersama satu sudu besi agar daging cepat empuk. Tambah air secukupnya.

 Masak di atas api sederhana sehingga daging empuk.
Tambah air jika daging masih keras.

 Kemudian masukkan santan dan juga kentang. Masak hingga kentang empuk. 

 Tambahkan kerisek, nisam dan juga budu.

 Masak lagi hingga mendidih. Masukkan garam dan juga air asam jawa secukup rasa.

 Setelah terbit minyak dan sebati rasanya



bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi @ roti benggali. Nyumm...nyummmm