Monday, February 27, 2017

Gulai cabai

 BAHAN-BAHAN :
3 keping ikan nyok-nyok
1/2 kotak santan KARA
1 kotak air
100ml air asam jawa
1 biji tomato (belah 4)
1 biji terung (hiris serong)
garam, gula
minyak untuk menumis

DIKISAR :
20 tangkai cili kering
2 tangkai cili merah
2 batang serai
2cm belacan
2cm halia

 CARA-CARA :
 Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis bahan kisar sehingga terbit minyak.
Tuangkan santan dan air. 
Masak hingga mendidih.
Kemudian masukkan ikan, air asam, terung dan tomato.
Masak hingga mendidih sekali lagi.
Perasakan secukupnya.
Setelah terung agak lembut, matikan api.
Sedia dihidangkan bersama nasi dan ulaman.

Kek Mentega


 BAHAN-BAHAN :
300g mentega
250g gula kastor
secubit garam
5 biji telur A
300g tepung gandum
100g tepung jagung
15g baking powder
100ml susu segar
1 tsp esen vanilla

 CARA-CARA :
Ayak tepung gandum bersama baking powder, tepung jagung dan garam. 
Ketepikan.
Sementara itu, pukul mentega bersama gula sehingga putih.
Pecahkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi sehingga gebu.
Masukkan esen vanilla.
Tuangkan susu berselang-seli dengan bahan ayak.
Gaul rata.
Jika suka boleh bahagi 2 adunan.
Separuh adunan dicampurkan dengan 1 sachet KOPI PAK BELALANG dan separuh lagi adunan asal.
Tuangkan ke dalam loyang yang telah dilengserkan dengan sedikit marjerin.
Masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
Bakar sehingga masak.