BAHAN-BAHAN :
- 1 ekor ikan merah sederhana
- 5 sdb cili kisar
- 1 sdb halia kisar
- 1 inci kunyit (kisar)
- 1 sdb bawang putih kisar
- 3 sdb bawang merah kisar
- sedikit halba
- 3 batang serai (ketuk)
- 2 batang bunga kantan (belah 2)
- secekak daun kesum
- 3 helai daun limau purut (dicarik)
- belacan bakar sebesar ibu jari
- segenggam asam jawa (dicampur bersama air secukupnya)
- 1 biji tomato (belah 4)
- terung dan bendi secukupnya
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit serbuk pati ayam
- minyak untuk menumis
CARA :
- Panaskan minyak secukupnya, tumis halba sebentar hingga wangi.
- Masukkan bahan kisar, belacan dan serai, masak hingga terbit minyak dan hilang bau cili.
- Tambahkan air asam dan air secukupnya untuk kuah. Biarkan mendidih.
- Kemudian masukkan ikan, bunga kantan, daun kesum dan juga daun limau purut. Tunggu hingga menggelegak.
- Tambahkan bahan untuk perasa dan juga sayur-sayuran.
- Rasa asam garamnya. Setelah berpuashati bolehlah matikan api dan sedia dihidangkan bersama nasi panas atau roti.
BAHAN-BAHAN :
- 2 biji petola (disiang dan potong serong)
- 3 ulas bawang putih (ketuk)
- 1/2 biji bawang besar (mayang)
- 1 biji cili merah (hiris)
- 2 biji telur
- sos tiram dan garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
CARA :
- Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
- Masukkan telur dan kacau hingga telur berketul.
- Tambahkan petola, cili dan bahan perasa.
- Masak hingga lembut.
- Sedia dihidangkan.