BAHAN-BAHAN :
1/2 kg daging tetel
1 batang serai (ketuk)
1 kiub stok daging
secukupnya air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
air untuk kuah
minyak untuk menumis
2 kuntum bunga kantan (belah 4)
sedikit daun kesum
BAHAN KISAR :
segenggam cili kering (direbus)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 hiris lengkuas
1 tsp jintan manis
1 tsp jintan putih
sedikit lada hitam
CARA-CARA :
Panaskan minyak yang secukupnya di dalam periuk.
Tumis bahan kisar hingga garing dan wangi.
Masukkan daging tetel dan serai.
Gaul rata.
Kemudian tambahkan air asam jawa, kiub daging dan secukupnya air untuk kuah.
Masak sehingga mendidih dan daging empuk.
Setelah itu, tambahkan bunga kantan, daun kesum dan bahan perasa secukupnya.
Renih sebentar dan bolehlah ditutupkan api.
Enak dihidangkan bersama nasi panas dan ikan gelama jeruk.