Tuesday, December 20, 2016

Lasagna

 BAHAN-BAHAN :
1 kotak (250g) lasagna
500g isi ayam kisar
1 tin (220g) puri tomato Duchef
4 biji tomato masak (cincang)
2 helai daun bay
1 tsp mixed herbs
serbuk lada hitam secukup rasa
sedikit sos cili @secukup rasa
1/2 tin air
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
200g keju mozzarella parut (untuk tabur)

SOS BECHAMEL :
3 sachet Campbell instant soup (cendawan croutons)
2 tbsp tepung gandum
2 tbsp mentega
sedikit air
***sos mesti sederhana pekat***

CARA-CARA :
 Untuk menyediakan sos bechamel, panaskan mentega sehingga cair.
Masukkan tepung dan gaul hingga tepung berwarna kekuningan dan masak.
Tambahkan sup Campbell dan air sedikit demi sedikit.
Kacau menggunakan whisk supaya tidak berketul.
Tambah garam hanya jika perlu kerana sup segera sudah masin.
Ketepikan.
 Sementara itu sediakan kuah daging.
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk dan tumis daging kisar sehingga berubah warna.
Masukkan kesemua bahan lain dan renihkan di atas api sederhana sehingga kuah pekat.
Perasakan secukupnya.
Jika suka boleh tambahkan cendawan butang @ sayur-sayuran lain.
 Sediakan mangkuk kaserol @loyang.
Tuangkan sedikit kuah daging.
 susun lasagna 
 tuang lagi kuah daging
 curahkan sos bechamel di atas kuah daging dan ulang langkah pertama sehingga selesai.
 Akhir sekali taburkan keju parut dan bakarlah di dalam ketuhar sehingga masak dan keju meleleh.
Enak dihidangkan di samping salad dan pelengkap lain.

Krim karamel

 BAHAN-BAHAN :
10 biji telur
1/2 tin susu pekat manis
1 tsp esen vanilla
1 c air

GULA HANGUS :
7 tbsp gula
1/2 c air
1 tbsp planta

CARA-CARA :
Masak gula di atas api kecil sehingga perang.
Masukkan air dan planta, masak hingga gula cair sepenuhnya.
Masukkan ke dalam loyang dan ketepikan.
Sementara itu, blender telur bersama susu pekat, air dan esen vanilla.
Tapiskan ke dalam loyang yang berisi gula hangus.
Kukus sehingga masak.
Sejukkan sebelum dihidangkan.