Anak-anakku

Loading...

Friday, June 29, 2012

Sup daging ringkas

 BAHAN-BAHAN :
400 g daging
1 bungkus rempah sup tulang
1 1/2 sdb halia kisar
1 1/2 sdb bawang merah kisar
1/2 sdb bawang putih kisar
1 sdk lada hitam (diketuk)
4 gelas air
1 batang karot
3 biji kentang
daun sup & daun bawang
jus limau kasturi secukupnya
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
**masak macam biasa** 

Ikan gerut 3 rasa

BAHAN-BAHAN :

  • 2 ekor ikan gerut (disapu garam kunyit dan digoreng)
  • 5 ulas bawang putih (diketuk)
  • 1 sdb halia kisar
  • 1 labu bawang besar (dihiris)
  • 1 genggam cili api (ditumbuk)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 1 batang bunga kantan (dimayang halus)
  • 1 biji tomato (dipotong baji)
  • secukupnya sos ikan
  • 2 sdb sos cili thai
  • sedikit air
  • minyak untuk menumis
CARA :

  1. Panaskan secukupnya minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih, serai, bawang besar, halia kisar dan cili api hingga garing dan naik bau.
  2. Masukkan sos cili thai, bunga kantan dan juga tomato. Tambahkan sos ikan dan juga sedikit air. Sebatikan rasanya.
  3. Setelah tomato agak lembut bolehlah dimatikan api.
  4. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas.