BAHAN-BAHAN :
1 mangkuk kecil isi petai (belah 2)
4 tbsp tempoyak durian
1/2 labu bawang besar
cili api tumbuk (ikut citarasa)
1 ulas bawang putih
1 hiris kunyit hidup
segenggam ikan bilis
sedikit air
minyak untuk menumis
1 helai daun kunyit (jika ada)
garam, gula secukup rasa
CARA-CARA :
Kisar tempoyak bersama kunyit dan bawang hingga halus
panaskan minyak secukupnya untuk menumis
tumis bahan kisar sehingga naik bau
masukkan cili tumbuk (lebih pedas lebih umphhh)
kacau rata dan masak hingga terbit minyak
masukkan ikan bilis
tuangkan sedikit air dan masak lagi
kemudian tambahkan petai
dan masak hingga petai kecut
masukkan daun kunyit yang dimayang halus (sekiranya ada)
tambahkan garam dan gula secukup rasa
jika suka rasa masam, boleh masukkan sekeping asam gelugur
masak sehingga pekat
sedia dihidangkan bersama nasi panas, ulam dan ikan kembung goreng.
Its amazing.
ReplyDeletehttp://www.mobile-phone.pk/
Selamun Aleykum dari Turki. saya suka makanan innonesia. baqwan, nasi goreng dan mie goreng favorite :)
ReplyDelete