Saturday, September 3, 2016

Petai masak tempoyak



 BAHAN-BAHAN :
1 mangkuk kecil isi petai (belah 2)
4 tbsp tempoyak durian
1/2 labu bawang besar
cili api tumbuk (ikut citarasa)
1 ulas bawang putih
1 hiris kunyit hidup
segenggam ikan bilis
sedikit air
minyak untuk menumis
1 helai daun kunyit (jika ada)
garam, gula secukup rasa

CARA-CARA :
 Kisar tempoyak bersama kunyit dan bawang hingga halus
 panaskan minyak secukupnya untuk menumis
 tumis bahan kisar sehingga naik bau
 masukkan cili tumbuk (lebih pedas lebih umphhh)
kacau rata dan masak hingga terbit minyak
 masukkan ikan bilis
 tuangkan sedikit air dan masak lagi
 kemudian tambahkan petai
 dan masak hingga petai kecut
 masukkan daun kunyit yang dimayang halus (sekiranya ada)
 tambahkan garam dan gula secukup rasa
 jika suka rasa masam, boleh masukkan sekeping asam gelugur
masak sehingga pekat
sedia dihidangkan bersama nasi panas, ulam dan ikan kembung goreng. 


2 comments:

  1. Its amazing.
    http://www.mobile-phone.pk/

    ReplyDelete
  2. Selamun Aleykum dari Turki. saya suka makanan innonesia. baqwan, nasi goreng dan mie goreng favorite :)

    ReplyDelete