Saturday, September 3, 2016






Petai masak tempoyak



 BAHAN-BAHAN :
1 mangkuk kecil isi petai (belah 2)
4 tbsp tempoyak durian
1/2 labu bawang besar
cili api tumbuk (ikut citarasa)
1 ulas bawang putih
1 hiris kunyit hidup
segenggam ikan bilis
sedikit air
minyak untuk menumis
1 helai daun kunyit (jika ada)
garam, gula secukup rasa

CARA-CARA :
 Kisar tempoyak bersama kunyit dan bawang hingga halus
 panaskan minyak secukupnya untuk menumis
 tumis bahan kisar sehingga naik bau
 masukkan cili tumbuk (lebih pedas lebih umphhh)
kacau rata dan masak hingga terbit minyak
 masukkan ikan bilis
 tuangkan sedikit air dan masak lagi
 kemudian tambahkan petai
 dan masak hingga petai kecut
 masukkan daun kunyit yang dimayang halus (sekiranya ada)
 tambahkan garam dan gula secukup rasa
 jika suka rasa masam, boleh masukkan sekeping asam gelugur
masak sehingga pekat
sedia dihidangkan bersama nasi panas, ulam dan ikan kembung goreng. 


Donut sosej

 SUMBER : DI SINI DI OLAH SEMULA OLEH NaSya

BAHAN-BAHAN :
500g tepung gandum
320 ml susu suam
1 tsp garam halus
3 tbsp gula
6 tbsp minyak jagung
1 tbsp yis segera Mauripan
1 paket sosej @secukupnya (potong 2, goreng tanpa minyak)
kuning telur +sedikit susu (untuk sapu)

CARA-CARA :
Di dalam mangkuk kecil, campurkan yis bersama susu suam dan sedikit gula.
Ketepikan dan biar sehingga berbuih.
Sementara itu, campurkan bahan-bahan lain ke dalam mesin pengadun dan gaul rata.
Kemudian masukkan adunan yis tadi dan adun sehingga adunan licin.
Masukkan ke dalam mangkuk yang telah di sapu sedikit minyak.
Biarkan naik sekali ganda.
Setelah itu, tumbuk-tumbuk doh untuk membuang gas.
Bentukkan dan masukkan sosej.
Biar naik sekali lagi.
Goreng tohor dan sedia dihidangkan.
(Saya membakarnya di dalam oven. Jika menggoreng tidak perlu untuk sapu kuning telur.)