Saturday, July 20, 2013

Sup sawi bebola daging


BAHAN-BAHAN :
1 ikat sawi
15 biji bebola daging
1/4 labu bawang besar (hiris)
2 ulas bawang putih (ketuk)
1 inci halia (ketuk)
3 gelas air
1 tbsp chix stock
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

CARA :
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang dan halia hingga harum.
Masukkan batang sawi dan juga air. 
Masak hingga lembut.
Tambahkan stok ayam, bebola daging dan juga daun sawi.
Perasakan secukupnya.
Sedia dihidangkan.

Kacau goreng brokoli dan ayam



 BAHAN-BAHAN :
1 mangkuk kecil isi ayam dadu
1 brokoli bersaiz kecil
1/2 biji capsicum hijau
1/2 biji capsicum kuning
1 paket kecil snow pea
1/2 biji tomato
4 ulas bawang putih (ketuk)
3 tbsp sos tiram nona
garam jika perlu
1 tbsp tepung jagung
sedikit air untuk membancuh tepung
minyak untuk menumis

CARA :
 Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bawang hingga wangi.
Masukkan hirisan ayam dan masak hingga ayam kecut.
Tambahkan sayur-sayuran dan sos tiram.
Gaul rata.
Masukkan bancuhan tepung jagung dan garam jika perlu.
Sebatikan rasanya dan sedia dihidangkan.

Nasi jagung simple



Nasi jagung versi simple....masak dah lama  tapi baru nak menepek.
Bahan2 macam biasa, beras basmati, jagung frozen (ikut suka byk mana), chix stock, garam dan pewarna kuning sikit. Bahan penumis dan bawang xletak sebab malas yang melampau-lampau hu..hu..kalau ada daun pandan masukkan daun pandan yang disimpul biar wangi sikit.
Apa yang penting beras tu kena rendam 20 minit sekurang2nya. Nisbah air ialah 1 : 1 1/2.
Sedap makan ngan dalca...selamat mencuba....