Monday, July 31, 2017

Jus epal & mangga

 BAHAN-BAHAN :
1/2 biji mangga masak
1 biji epal hijau
700ml air beralkali

CARA-CARA :
Kisar semua bahan.
Tapis dan hidangkan.


Lemak putih pucuk meranti

 BAHAN-BAHAN :
1 ikat pucuk meranti (ambil bahagian lembut)
2 biji terung panjang saiz kecil (hiris serong)
1 tangkai cili merah (belah 4)
segenggam ikan bilis
2 batang serai (ketuk)
1 kotak santan KARA
2 1/2 kotak air
10 biji lada hitam (tumbuk)
1/2 labu bawang besar (tumbuk)
garam laut secukup rasa

CARA-CARA :
 Jerangkan santan bersama air di atas api perlahan.
Masukkan serai, bahan tumbuk dan juga ikan bilis.
Kacau selalu.
Tambahkan terung dan masak sehingga terung lembut.
Kemudian masukkan pucuk meranti dan juga cili merah.
Perasakan secukupnya.
Setelah sayur layu, bolehlah dihidangkan bersama nasi, ikan masin dan sambal belacan.