BAHAN :
- 10 tangkai bendi (kalau panjang potong 2)
- 1/3 biji bawang besar (hiris)
- 3 ulas bawang putih (hiris)
- 2 cawan air
- 2 keping asam gelugur
- garam dan sedikit serbuk perasa
- Jerang air bersama asam keping dan bahan hiris hingga mendidih.
- Masukkan bendi dan bahan perasa.
- Masak hingga bendi layu.
- Hidangkan bersama nasi panas, ikan kembung bakar tawar dan juga budu +mangga cincang. Wallaaaa....
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteas-salam makcik
Deleteselamat petang..hari ni masak Singgang bendi makcik..lauk2 lain tak ada ke...tapi mmg sedap singgang bendi mkn dgn sambal belacan makcik..
A'ah laa pakcik...makcik dilanda kemalasan melampau...hu..hu....sian kat makcikk..
ReplyDeleteAssallamualaikum Nasya..
ReplyDeleteErmmm...my fav ni. Kalau makan ni ada sambal belacan lagi terangkat..bestttt...Nasi lak kena panas2 lagi...