BAHAN-BAHAN :
- 3 keping ikan tenggiri
- 15 tangkai cili kering (rebus dan kisar)
- 1 cm kunyit (kisar)
- 2 sdb bawang merah kisar
- 1/2 sdb bawang putih kisar
- 1 cm belacan (kisar)
- 3 batang serai (titik)
- 1 biji tomato (potong 4)
- 7 batang bendi
- sedikit daun kesum
- 2 kuntum bunga kantan (jika ada, dibelah 2)
- air asam jawa secukupnya
- 2 cawan air
- 1 sdk serbuk pati ikan bilis
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA :
- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
- Masukkan serai dan kacau lagi selama 5 minit.
- Masukkan air asam jawa dan air kemudian kacau perlahan-lahan.
- Bila mendidih, masukkan ikan, bunga kantan, daun kesum, bendi, tomato, garam dan juga serbuk pati ikan bilis.
- Biarkan mendidih sekali lagi dan angkat.
BAHAN-BAHAN :
- 3 ketul ayam (dari seekor ayam yg dipotong 4, disapu garam dan goreng 1/2 masak)
- 3 sdb bawang merah kisar
- 1 sdb bawang putih kisar
- 15 biji cili hijau (dikisar)
- 1 1/2 inci lengkuas (dikisar)
- 3 sdb kerisek
- 1 tin susu cair + 1 tin air
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA :
- Panaskan sedikit minyak di dalam periuk, tumis bahan kisar hingga wangi dan garing.
- Masukkan susu cair, air dan juga kerisek. Masak dengan api sederhana hingga menggelegak.
- Setelah kuah agak pekat, masukkan ayam yang telah digoreng, garam dan juga gula secukup rasa.
- Masak hingga agak pekat dan kuah keluar minyak.
- Sedia dihidangkan.
BAHAN-BAHAN :
- 1 batang karot (dihiris serong)
- 1 mangkuk kecil bunga kobis (direndam air garam sebentar, toskan)
- 1 mangkuk kecil brokoli (direndam air garam sebentar, toskan)
- 1 paket putik jagung
- 1 mangkuk kecil isi udang
- 1 sdk bawang putih kisar
- 1 sdb halia kisar
- 1 sdb sos tiram
- 1 sdk minyak bijan
- 1 sdb kicap manis
- sedikit garam dan serbuk lada sulah
- 2 cawan air + 1 sdb tepung jagung
- sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA :
- Panaskan sedikit minyak di dalam periuk, tumiskan bawang putih dan halia sehingga wangi.
- Masukkan karot, putik jagung dan juga air. (Tinggalkan sedikit untuk membancuh tepung jagung).
- Setelah karot agak lembut, tambahkan isi udang, sos tiram, kicap, lada sulah dan juga brokoli dan kobis bunga.
- Biarkan mendidih sebentar dan terus masukkan bancuhan tepung jagung dan garam.
- Tambahkan minyak bijan dan hidangkan segera.
- Jika suka anda juga boleh memasukkan hirisan daun bawang sebelum menghidang.
BAHAN-BAHAN :
- 1 biji mangga mengkal (dipotong jejari)
- 7 biji cili kering (dibuang biji, rebus dan kisar)
- 1 genggam ikan bilis (digoreng garing dan dikisar)
- 3 cm belacan bakar (dikisar)
- garam dan gula secukup rasa
CARA-CARA :
- Gaul semua bahan bersama mangga dan simpan di dalam peti ais sebentar.
- Sedia dimakan bersama nasi atau diratah begitu sahaja.
BAHAN-BAHAN :
- 25 gm agar-agar (direndam sehingga lembut)
- 900 ml air
- 1/2 tin susu cair
- 2 senduk gula pasir (guna senduk gulai @ secukup manis)
- 2 sdb serbuk koko
- 2 helai daun pandan (disimpul)
CARA-CARA :
- Masak agar-agar bersama air dan gula sehingga hancur.
- Bancuh serbuk koko bersama sedikit air suam dan masukkan kedalam periuk bersama susu cair dan juga daun pandan. Kacau sebentar.
- Masukkan agar-agar ke dalam acuan pilihan. Sejukkan di dalm peti ais.
- Sedia dihidangkan.
BAHAN-BAHAN :
- 2 genggam ikan bilis (digoreng garing dan diketepikan)
- 4 papan petai (dibelah 2)
- 20 biji cili kering (direbus dan dikisar)
- 3 sdb bawang merah kisar
- sebesar ibu jari belacan
- sedikit air asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
CARA-CARA :
- Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang merah dan cili kering sehingga garing. Masukkan gula, sedikit garam dan juga belacan.
- Tambahkan air asam jawa dan masak sehingga sambal agak kering.
- Kemudian masukkan petai dan bolehlah dimatikan api.
- Setelah sambal agak sejuk gaulkan ikan bilis. Sedia dihidangkan.
BAHAN-BAHAN :
- 1 mangkuk sederhana pucuk ubi yang telah dicelur
- 1 kilo santan
- 2 sdb bawang merah kisar
- 1 genggam ikan bilis
- 3 batang serai (diketuk)
- 2 biji cili merah (hiris kasar)
- garam dan gula secukup rasa
CARA-CARA :
- Jerang santan bersama bahan-bahan lain di atas api yang sederhana sehingga mendidih.
- Masukkan pucuk ubi celur dan masak lagi. Tambahkan bahan perasa secukupnya.
- Biarkan mendidih sekali lagi dan sedia dihidangkan bersama nasi panas, sambal belacan dan ikan masin.