Thursday, February 9, 2012

Masak lemak putih pucuk ubi

BAHAN-BAHAN :

  • 1 mangkuk sederhana pucuk ubi yang telah dicelur
  • 1 kilo santan
  • 2 sdb bawang merah kisar
  • 1 genggam ikan bilis
  • 3 batang serai (diketuk)
  • 2 biji cili merah (hiris kasar)
  • garam dan gula secukup rasa
CARA-CARA :

  • Jerang santan bersama bahan-bahan lain di atas api yang sederhana sehingga mendidih.
  • Masukkan pucuk ubi celur dan masak lagi. Tambahkan bahan perasa secukupnya.
  • Biarkan mendidih sekali lagi dan sedia dihidangkan bersama nasi panas, sambal belacan dan ikan masin.

5 comments:

  1. Sedapnya...ada sambal belacan...ulam petai jering...ikan masin...perghhhh....memang best...:)

    ReplyDelete
  2. Makn ngan sambal blacan, ikan grg mmg sdap:)

    ReplyDelete
  3. betul la kak...kalau Nasya makan ngan budu pun best..
    saja tambah angin satu badan ha..ha..

    ReplyDelete
  4. aaaah laa Orchid selera orang kampung...

    ReplyDelete
  5. Dah lama dah tak mkn mask lemak pucuk ubi dulu masa budk suka mkn

    ReplyDelete