Asam tumis ikan tenggiri
BAHAN-BAHAN :
- 3 keping ikan tenggiri
- 15 tangkai cili kering (rebus dan kisar)
- 1 cm kunyit (kisar)
- 2 sdb bawang merah kisar
- 1/2 sdb bawang putih kisar
- 1 cm belacan (kisar)
- 3 batang serai (titik)
- 1 biji tomato (potong 4)
- 7 batang bendi
- sedikit daun kesum
- 2 kuntum bunga kantan (jika ada, dibelah 2)
- air asam jawa secukupnya
- 2 cawan air
- 1 sdk serbuk pati ikan bilis
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA :
- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
- Masukkan serai dan kacau lagi selama 5 minit.
- Masukkan air asam jawa dan air kemudian kacau perlahan-lahan.
- Bila mendidih, masukkan ikan, bunga kantan, daun kesum, bendi, tomato, garam dan juga serbuk pati ikan bilis.
- Biarkan mendidih sekali lagi dan angkat.
No comments:
Post a Comment