Thursday, February 9, 2012

Asam tumis ikan tenggiri

BAHAN-BAHAN :

  • 3 keping ikan tenggiri
  • 15 tangkai cili kering (rebus dan kisar)
  • 1 cm kunyit (kisar)
  • 2 sdb bawang merah kisar
  • 1/2 sdb bawang putih kisar
  • 1 cm belacan (kisar)
  • 3 batang serai (titik)
  • 1 biji tomato (potong 4)
  • 7 batang bendi
  • sedikit daun kesum
  • 2 kuntum bunga kantan (jika ada, dibelah 2)
  • air asam jawa secukupnya
  • 2 cawan air
  • 1 sdk serbuk pati ikan bilis
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
  • Masukkan serai dan kacau lagi selama 5 minit.
  • Masukkan air asam jawa dan air kemudian kacau perlahan-lahan.
  • Bila mendidih, masukkan ikan, bunga kantan, daun kesum, bendi, tomato, garam dan juga serbuk pati ikan bilis.
  • Biarkan mendidih sekali lagi dan angkat.

No comments:

Post a Comment