Sunday, January 28, 2018

Sup pakchoy dan dumpling

 BAHAN-BAHAN :
2 pokok siew pak choy (hiris)
7 biji dimsum segera
6 ulas bawang putih (cincang)
3 gelas air
serbuk lada hitam/serbuk lada putih
secubit serbuk pati ayam
garam bukit
sedikit minyak

CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis bawang cincang sehingga harum.
Tuangkan air dan biarkan mendidih.
Kemudian masukkan dumpling dan juga sawi.
Masak hingga dumpling lembut.
Perasakan secukupnya dan sedia dihidangkan bersama nasi @ dinikmati begitu sahaja.

Tumis kailan dan cendawan

 
 BAHAN-BAHAN :
3 pokok baby kailan (hiris serong)
1 paket cendawan shimeji
1 biji tomato (potong baji)
1 tangkai cili merah (hiris serong)
5 ulas bawang putih (ketuk)
2 Tbsp sos tiram
garam bukit jika perlu
1 Tbsp minyak kelapa


CARA-CARA :
 Panaskan minyak di dalam kuali.
Tumis bawangb putih sehingga wangi.
Masukkan kailan dan cendawan.
Tumis sehingga cendawan layu.
Tambahkan sos tiram, tomato dan cili hiris.
Kacau rata dan sedia dinikmati.