Thursday, February 24, 2011

kek pelangi

Sumber : Majalah Saji


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 250 gm mentega
  • 350 gm gula halus
  • 4 biji telur
  • 400 gm tepung naik sendiri
  • sedikit serbuk koko, pewarna merah dan pewarna hijau
  • 1 sdk esen vanilla 
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Pukul gula dan mentega sehingga putih.Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau hingga rata.
    2. Masukkan tepung sesudu demi sesudu diikuti esen vanilla.
    3. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian dan satu dibiarkan warna asal.
    4. Masukkan secara berselang seli ke dalam acuan yang telah dilengser dengan mentega.Bakar sehingga masak.

sardin masak kicap


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 1 tin besar sardin
  • 1 biji bawang besar (dimayang)
  • 3 ulas bawang putih (diketuk)
  • 1 biji kentang (dihiris dan digoreng)
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • 3 helai daun limau purut (disiat)
  • kicap manis secukupnya
  • minyak untuk menumis 
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan minyak,tumis bwg putih , bawang besar dan cili merah.Masukkan sardin,daun limau dan kicap manis secukupnya.Tambah sedikit air jika perlu.
    2. Apabila mahu diangkat bolehlah masukkan kentang yang telah digoreng.
    3. Perahkan limau kasturi sebelum dihidangkan.

ketam madu


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 1 kg ketam (dibersihkan,dikukus @ digoreng dahulu)
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • 3 cm halia (dikisar)
  • 2 sdb cili boh
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 1/2 cawan madu
  • setangkai daun kari
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis 
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan minyak,tumis bwg putih , bawang besar,halia dan daun kari sehingga harum.
    2. Masukkan cili boh dan sos tomato,masak sehingga naik minyak.Masukkan ketam, kacau rata.Tambahkan madu dan masukkan garam secukup rasa.
    3. Bolehlah di angkat dan dihidangkan.

singgang tempoyak ikan kerisi




  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 2 ekor ikan kerisi (dipotong 3)
  • 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 2 cm halia (ditumbuk)
  • 2 biji cili merah +5 biji cili api (ditumbuk)
  • 4 batang serai (diketuk)
  • 2 cm kunyit hidup (ditumbuk)
  • segenggam daun kesum
  • 2 sdb tempoyak
  • 2 keping asam gelugur
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa
  • 1 cm lengkuas (diketuk)
  • 3 biji terung telunjuk 
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Masukkan semua bahan kecuali ikan dan terung ke dalam periuk.Masak di atas api yang perlahan sehingga mendidih.
    2. Masukkan ikan dan terung.Tambah bahan perasa dan tunggu sehingga ikan dan terung masak.
    3. Bolehlah dihidangkan dengan nasi panas.    

percik ikan keli


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 3 ekor ikan keli ( diperap bersama 3 ulas bawang merah + 2 cm halia yang ditumbuk)
  • 2 cawan santan pekat
  • 5 ulas bawang merah ( dikisar)
  • 2 cm halia ( dikisar) 
  • garam dan gula secukup rasa
  • sekeping asam gelugur
  • 1 sdb cili boh
  • 1/2 sdb tepung beras @ tepung jagung ( bahan pemekat)  
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Bakar ikan keli yang telah diperap di atas dapur arang.
    2. Sementara itu, masak santan pekat bersama bahan-bahan lain.Masukkan bahan-bahan perasa dan pekatkan dengan tepung.
    3. Tuang kuah percik di atas ikan sambil di bakar sehingga ikan masak. 

solok ikan kembung

TAZKIRAH:
Memohon Keampunan Pada Setiap Ketika

Daripada Abu Hurairah r.a. Nabi s.a.w. bersabda: "Siapa yang berada di dalam suatu majlis dan ia banyak melakukan kesilapan di dalam majlis itu, kemudian sebelum bangun ia mengatakan: "Maha suci Engkau, wahai Allah dan dengan puji-pujian Engkau, aku naik saksi bahawa tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah, aku memohon keampunan daripada Engkau dan aku bertaubat kepada Engkau": melainkan diampunkan apa yang telah ia lakukan di dalam majlis itu."
                                                                          (Riwayat Abu Daud dan al-Tarmizi)


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 2 ekor ikan kembung bersaiz besar
  • segenggam kelapa parut muda
  • 1 biji telur
  • 10 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 sdk lada hitam
  • garam dan gula secukup rasa
  • beberapa helai daun kesum (dihiris)
  • minyak untuk menggoreng  
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Bersihkan ikan,buang tulang tengahnya dan korek isinya dengan menggunakan hujung sudu.Hati-hati supaya kulitnya tidak terkoyak.
    2. Tumbuk bawang merah,bawang putih,lada hitam dan kelapa parut.Campurkan isi ikan yang dikikis dan tumbuk semula sehingga sebati.
    3. Masukkan telur,bahan perasa dan daun kesum.Sumbatkan bahan-bahan yang ditumbuk ke dalam kulit ikan.
    4. Panaskan minyak dan goreng solok ikan hingga garing.
    5. Enak dihidangkan dengan sos. 

puding karamel jagung


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 5 biji telur gred A
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 1/2 tin jagung krim
  • 1 sdk esen vanilla
  • 1/2 cwn gula + sedikit air (untuk gula hangus)
  • sedikit mentega (untuk menyapu acuan) 
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan gula didalam kuali tanpa lekat dengan api yang perlahan.Apabila gula telah cair masukkan air sedikit demi sedikit.Tunggu hingga mendidih.Tuangkan gula hangus ke dalam acuan yang telah dilengser dengan mentega.
    2. Kisar semua bahan kastard sehingga hancur.Masukkan ke dalam acuan yang berisi gula hangus dan bolehlah dikukus sehingga masak.
    3. Enak dihidangkan sejuk.