- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 250 gm mentega
- 350 gm gula halus
- 4 biji telur
- 400 gm tepung naik sendiri
- sedikit serbuk koko, pewarna merah dan pewarna hijau
- 1 sdk esen vanilla
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Pukul gula dan mentega sehingga putih.Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau hingga rata.
- Masukkan tepung sesudu demi sesudu diikuti esen vanilla.
- Bahagikan adunan kepada 4 bahagian dan satu dibiarkan warna asal.
- Masukkan secara berselang seli ke dalam acuan yang telah dilengser dengan mentega.Bakar sehingga masak.
Thursday, February 24, 2011
kek pelangi
Sumber : Majalah Saji
sardin masak kicap
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 tin besar sardin
- 1 biji bawang besar (dimayang)
- 3 ulas bawang putih (diketuk)
- 1 biji kentang (dihiris dan digoreng)
- 1 biji cili merah (dihiris)
- 3 helai daun limau purut (disiat)
- kicap manis secukupnya
- minyak untuk menumis
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak,tumis bwg putih , bawang besar dan cili merah.Masukkan sardin,daun limau dan kicap manis secukupnya.Tambah sedikit air jika perlu.
- Apabila mahu diangkat bolehlah masukkan kentang yang telah digoreng.
- Perahkan limau kasturi sebelum dihidangkan.
ketam madu
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 kg ketam (dibersihkan,dikukus @ digoreng dahulu)
- 1 biji bawang besar (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 3 cm halia (dikisar)
- 2 sdb cili boh
- 1/2 cawan sos tomato
- 1/2 cawan madu
- setangkai daun kari
- garam secukup rasa
- minyak untuk menumis
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak,tumis bwg putih , bawang besar,halia dan daun kari sehingga harum.
- Masukkan cili boh dan sos tomato,masak sehingga naik minyak.Masukkan ketam, kacau rata.Tambahkan madu dan masukkan garam secukup rasa.
- Bolehlah di angkat dan dihidangkan.
singgang tempoyak ikan kerisi
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 2 ekor ikan kerisi (dipotong 3)
- 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 2 cm halia (ditumbuk)
- 2 biji cili merah +5 biji cili api (ditumbuk)
- 4 batang serai (diketuk)
- 2 cm kunyit hidup (ditumbuk)
- segenggam daun kesum
- 2 sdb tempoyak
- 2 keping asam gelugur
- air secukupnya
- garam secukup rasa
- 1 cm lengkuas (diketuk)
- 3 biji terung telunjuk
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Masukkan semua bahan kecuali ikan dan terung ke dalam periuk.Masak di atas api yang perlahan sehingga mendidih.
- Masukkan ikan dan terung.Tambah bahan perasa dan tunggu sehingga ikan dan terung masak.
- Bolehlah dihidangkan dengan nasi panas.
percik ikan keli
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 3 ekor ikan keli ( diperap bersama 3 ulas bawang merah + 2 cm halia yang ditumbuk)
- 2 cawan santan pekat
- 5 ulas bawang merah ( dikisar)
- 2 cm halia ( dikisar)
- garam dan gula secukup rasa
- sekeping asam gelugur
- 1 sdb cili boh
- 1/2 sdb tepung beras @ tepung jagung ( bahan pemekat)
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Bakar ikan keli yang telah diperap di atas dapur arang.
- Sementara itu, masak santan pekat bersama bahan-bahan lain.Masukkan bahan-bahan perasa dan pekatkan dengan tepung.
- Tuang kuah percik di atas ikan sambil di bakar sehingga ikan masak.
solok ikan kembung
TAZKIRAH:
Memohon Keampunan Pada Setiap Ketika
Daripada Abu Hurairah r.a. Nabi s.a.w. bersabda: "Siapa yang berada di dalam suatu majlis dan ia banyak melakukan kesilapan di dalam majlis itu, kemudian sebelum bangun ia mengatakan: "Maha suci Engkau, wahai Allah dan dengan puji-pujian Engkau, aku naik saksi bahawa tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah, aku memohon keampunan daripada Engkau dan aku bertaubat kepada Engkau": melainkan diampunkan apa yang telah ia lakukan di dalam majlis itu."
(Riwayat Abu Daud dan al-Tarmizi)
Memohon Keampunan Pada Setiap Ketika
Daripada Abu Hurairah r.a. Nabi s.a.w. bersabda: "Siapa yang berada di dalam suatu majlis dan ia banyak melakukan kesilapan di dalam majlis itu, kemudian sebelum bangun ia mengatakan: "Maha suci Engkau, wahai Allah dan dengan puji-pujian Engkau, aku naik saksi bahawa tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah, aku memohon keampunan daripada Engkau dan aku bertaubat kepada Engkau": melainkan diampunkan apa yang telah ia lakukan di dalam majlis itu."
(Riwayat Abu Daud dan al-Tarmizi)
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 2 ekor ikan kembung bersaiz besar
- segenggam kelapa parut muda
- 1 biji telur
- 10 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 sdk lada hitam
- garam dan gula secukup rasa
- beberapa helai daun kesum (dihiris)
- minyak untuk menggoreng
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Bersihkan ikan,buang tulang tengahnya dan korek isinya dengan menggunakan hujung sudu.Hati-hati supaya kulitnya tidak terkoyak.
- Tumbuk bawang merah,bawang putih,lada hitam dan kelapa parut.Campurkan isi ikan yang dikikis dan tumbuk semula sehingga sebati.
- Masukkan telur,bahan perasa dan daun kesum.Sumbatkan bahan-bahan yang ditumbuk ke dalam kulit ikan.
- Panaskan minyak dan goreng solok ikan hingga garing.
- Enak dihidangkan dengan sos.
puding karamel jagung
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 5 biji telur gred A
- 1/2 tin susu pekat manis
- 1/2 tin jagung krim
- 1 sdk esen vanilla
- 1/2 cwn gula + sedikit air (untuk gula hangus)
- sedikit mentega (untuk menyapu acuan)
- CARA MEMBUATNYA :-)
-
- Panaskan gula didalam kuali tanpa lekat dengan api yang perlahan.Apabila gula telah cair masukkan air sedikit demi sedikit.Tunggu hingga mendidih.Tuangkan gula hangus ke dalam acuan yang telah dilengser dengan mentega.
- Kisar semua bahan kastard sehingga hancur.Masukkan ke dalam acuan yang berisi gula hangus dan bolehlah dikukus sehingga masak.
- Enak dihidangkan sejuk.
Subscribe to:
Posts (Atom)