Tuesday, May 28, 2013

Asam pedas ayam


 BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam
1 kuntum bunga kantan
sedikit daun kesum
air asam jawa secukupnya @asam keping
minyak untuk menumis
sedikit serbuk pati ayam
garam secukup rasa

DIKISAR :
1 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih 
1 inci halia 
1 inci kunyit hidup
segenggam cili kering yg direbus
sedikit belacan bakar
1 tsp lada hitam


CARA :
 Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar 
 hingga garing dan terbit minyak
 masukkan ayam yang telah ditos
 masak hingga daging ayam kecut. Tambahkan air asam @ asam keping
 masukkan air secukupnya.
 Setelah mendidih masukkan garam, stok ayam, daun kesum dan juga bunga kantan.
 Kalau nak tambah belimbing buluh pun boleh
  masak hingga menggelegak dan tambah apa yang kurang
 setelah kuah agak pekat dan
terbit minyak, bolehlah diangkat dan
dihidangkan bersama nasi panas, ikan masin, ulam dan telur dadar.