BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam
1 kuntum bunga kantan
sedikit daun kesum
air asam jawa secukupnya @asam keping
minyak untuk menumis
sedikit serbuk pati ayam
garam secukup rasa
DIKISAR :
1 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
segenggam cili kering yg direbus
sedikit belacan bakar
1 tsp lada hitam
CARA :
Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar
hingga garing dan terbit minyak
masukkan ayam yang telah ditos
masak hingga daging ayam kecut. Tambahkan air asam @ asam keping
Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar
hingga garing dan terbit minyak
masukkan ayam yang telah ditos
masak hingga daging ayam kecut. Tambahkan air asam @ asam keping
masukkan air secukupnya.
Setelah mendidih masukkan garam, stok ayam, daun kesum dan juga bunga kantan.
Kalau nak tambah belimbing buluh pun boleh
masak hingga menggelegak dan tambah apa yang kurang
setelah kuah agak pekat dan
terbit minyak, bolehlah diangkat dan
dihidangkan bersama nasi panas, ikan masin, ulam dan telur dadar.
Setelah mendidih masukkan garam, stok ayam, daun kesum dan juga bunga kantan.
Kalau nak tambah belimbing buluh pun boleh
masak hingga menggelegak dan tambah apa yang kurang
setelah kuah agak pekat dan
terbit minyak, bolehlah diangkat dan
dihidangkan bersama nasi panas, ikan masin, ulam dan telur dadar.