Thursday, May 23, 2013

Maggi goreng kari





 BAHAN-BAHAN :

  • 3 paket mi cintan perisa kari (rebus, tos dan ambil 1 paket perencah)
  • 25 ekor udang sederhana (buang kulit)
  • 1/2 biji bawang holland (hiris)
  • 3 kelopak kobis (hiris nipis)
  • 1 biji tomato hijau (dadu)
  • 1/2 senduk nasi sos tiram nona
  • 5 ketul cokodok bawang (hiris nipis)
  • minyak untuk menumis


 CARA :

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang hiris hingga wangi.
  2. Masukkan udang, kobis dan juga serbuk perencah. Gaul rata.
  3. Kemudian masukkan sos tiram, maggi, cokodok bawang dan juga tomato dadu. Kacau sebati.
  4. Sedia diangkat dan dihidangkan bersama perahan limau kasturi dan juga cili potong...


Rendang kacang panjang ibundo



 SUMBER : ibundo
Mintak izin menepek ya bundo....sayaaaang bundo mmuahh




 BAHAN-BAHAN :
Secekak kacang panjang dipotong pendek anggaran 2 inci
1 biji kelapa diambil santan pekat**makcik guna santan 1/2 kg + 1 kotak santan
15 biji cili api kampung
Hati ayam, pedal ikut suka hati berapa nak bubuh 
1 inci lengkuas dititik**makcik kisar
1/2 inci halia dititik**makcik kisar +serbuk kunyit sikit
3 ulas bawang putih dititik **makcik kisar
2 batang serai dititik**makcik kisar
1 sudu besar serbuk ikan bilis
1 keping asam gelugur garam secukupnya 


(makcik tambah nangka muda rebus ngan kaki ayam, kasi meriah sikit)


 masukkan santan, bahan kisar dan juga serbuk kunyit ke dalam kuali
 masak hingga mendidih. Tambahkan kaki ayam, hati dan pedal juga asam keping
 masak lagi hingga menggelegak dan 
 masukkan nangka yang telah direbus empuk dan juga kacang panjang 
 Kacau sentiasa supaya tidak hangus (makcik letak daun limau purut kasi wangi)

 tambahkan garam dan juga gula secukup rasa dan masak lagi sehingga kuah
 kuah agak pekat dan terbit minyak

enak dicicah bersama pulut kuning