Tuesday, September 20, 2011

Ubi k*ling rebus

Emmmmm.....saja ja sebenarnya masukkan gambar nie. Hari tu balik kelantan dapat la beli ubi ni kat Pasar Siti Khadijah. Mahal gak sekarang ni...yang mentah Rm4 sekilo. Kalau yang dah rebus tu kalau beli seriyal dapat ciput jer. Kat KL ni nasya xpernah jumpa lagi la ubi ni. Kalau kat utara orang panggil ubi kemili..Ubi ni sedap kalau direbus pas tu makan time hujan ngan air kopi pekat..nostalgia sungguh..ada gak orang wat gulai.
Kalau ada yang xpernah mencuba tu silalah cuba ...pasti teringat-ingat....

Sambal tumis bilis dan petai

BAHAN-BAHAN :

  • 1 genggam ikan bilis
  • 2 biji bawang besar + 1 cm belacan (dikisar)
  • 1 senduk cili giling maz
  • 1/2 biji bawang besar (potong bulat)
  • 2 papan petai 
  • air asam jawa secukupnya
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak untuk menumis, tumis bahan yang dikisar sehingga garing dan wangi. Masukkan cili giling, tambahkan gula secukupnya untuk mendapatkan warna sambal yang cantik. Masak lagi hingga cili garing dan hilang bau cili.
  • Kemudian masukkan ikan bilis yang telah dikupas, air asam dan juga sedikit garam. Masak hingga bilis lembut.  Setelah itu bolehlah dimasukkan isi petai dan bawang hiris. Rasa masam manisnya sebelum diangkat dan dihidangkan.