Ni yang makcik masak utk dinner hari tu. Ada singgang bendi, ikan jenahak goreng kunyit,budu cincang mangga dan ulam timun. Simple kan...??
Friday, May 24, 2013
Opor ayam ibundo
SUMBER : ibundo
Mintak izin menepek ya bundo...sayaaang bundo mmmuahh
1 ekor ayam
1 biji kelapa diasingkan santan cair dan santan pekat.
3 biji kentang
2 batang serai dititik
5 helai daun limau purut dibuang tulangnya
2 helai daun salam
1 keping asam keping
5 biji cili api diketuk
1 sudu kecil serbuk stok ayam
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk lada putih
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
bawang goreng untuk ditabur sekiranya suka
bahan kisar:
6 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
5 biji buah keras
1 inci lengkuas
1 inci halia
***makcik buat separuh je***
Gulai udang galah
BAHAN-BAHAN :
- 6 ekor udang galah
- 1/2 kg santan
- 1 asam keping
- garam secukup rasa
- 1 labu bawang besar
- 1 inci kunyit
- 1 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1 hiris lengkuas
- 2 tangkai cili merah
- 1 batang serai
- Masukkan santan, bahan kisar dan juga asam keping ke dalam periuk. Renihkan di atas api yang sederhana hingga menggelegak.
- Tambahkan udang dan masak lagi hingga udang kecut. Masukkan garam dan kacau selalu.
- Setelah agak sebati bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi panas.
Subscribe to:
Posts (Atom)