Anak-anakku

Loading...

Friday, May 24, 2013

Dinner hari tu...

 Ni yang makcik masak utk dinner hari tu. Ada singgang bendi, ikan jenahak goreng kunyit,budu cincang mangga dan ulam timun. Simple kan...??

Opor ayam ibundo




 SUMBER : ibundo
Mintak izin menepek ya bundo...sayaaang bundo mmmuahh



 Bahan:
1 ekor ayam
1 biji kelapa diasingkan santan cair dan santan pekat.
3 biji kentang  
2 batang serai dititik
5 helai daun limau purut dibuang tulangnya
2 helai daun salam 
1 keping asam keping
5 biji cili api diketuk
1 sudu kecil serbuk stok ayam
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk lada putih
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis 
bawang goreng untuk ditabur sekiranya suka

bahan kisar:
6 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
5 biji buah keras 
1 inci  lengkuas
1 inci halia

***makcik buat separuh je***
CARA-CARA :

Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan tenggekkan di atas dapur 

 masak hingga ayam kecut dan kentang empuk

 masukkan garam dan serbuk pati ayam secukup rasa. Koyak-koyakkan daun limau purut

 setelah kuah agak pekat dan sebati rasanya bolehlah diangkat dan

dihidangkan bersama nasi panas, ikan masin dan sambal belacan.

Gulai udang galah




 BAHAN-BAHAN :

  • 6 ekor udang galah
  • 1/2 kg santan
  • 1 asam keping
  • garam secukup rasa
DIKISAR :

  • 1 labu bawang besar
  • 1 inci kunyit
  • 1 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1 hiris lengkuas
  • 2 tangkai cili merah
  • 1 batang serai

CARA :

  1. Masukkan santan, bahan kisar dan juga asam keping ke dalam periuk. Renihkan di atas api yang sederhana hingga menggelegak.
  2. Tambahkan udang dan masak lagi hingga udang kecut. Masukkan garam dan kacau selalu.
  3. Setelah agak sebati bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi panas.