Monday, March 13, 2017

Udang Masak Sos Worchestershire


 BAHAN-BAHAN :
350g udang (buang muncung, bersihkan)
1/2 labu bawang besar (cincang)
4 ulas bawang putih (cincang)
5 tangkai cili kering (rendam, potong kecil)
1 biji tomato (buang biji (belah 6)
1 tbsp sos Lea & Perrins
1 tbsp sos tomato
1 tbsp sos tiram
50ml air
garam/lada sulah/gula secukup rasa
minyak untuk menumis

 CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bawang besar, bawang putih dan cili kering sehingga garing dan terbit aroma.
Masukkan udang dan masak sehingga udang berubah warna.
Tambahkan tomato dan kacau sehingga tomato setengah layu.
Kemudian masukkan sos-sos dan juga bahan perasa.
Kacau rata.
Tuangkan air dan masak lagi sehingga kuah sedikit pekat.
Matikan api dan sedia dihidangkan.