Sunday, June 23, 2019

Jus nenas & kiwi

BAHAN-BAHAN :
10 biji anggur hijau
1/2 biji kiwi
1 potong nanas manis 
1/2 batang celery
1 biji epal hijau
600ml air bertapis


CARA-CARA :
Kupas buah dan masukkan ke dalam pengisar bersama air bertapis.
Kisar sehingga halus.
Tapis dan hidangkan.

Sayur air petola

BAHAN-BAHAN :
1 biji petola besar (siang, belah 2)
2 liter air bertapis
2 ulas bawang merah (hiris)
sedikit lada hitam (tumbuk)
garam laut
secubit serbuk pati ayam


CARA-CARA :
Didihkan air bersama bawang dan lada hitam.
Setelah mendidih masukkan petola dan masak sehingga petola lembut.
Tambahkan garam dan serbuk pati ayam jika suka.
Matikan api dan sedia dinikmati bersama nasi dan ikan bakar cicah air asam.