Wednesday, February 3, 2016

Gulai daging dan nangka muda

BAHAN-BAHAN :
500g daging (hiris nipis, rebus hingga lembut)
2 paket nangka muda (hiris, rebus bersama asam keping, tos)
2 tbsp serbuk kari daging
1 kotak santan KARA
air rebusan daging secukupnya
1 asam keping
sedikit rempah tumis (kulit kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang)
garam dan gula
minyak untuk menumis

BAHAN KISAR :
1 labu bawang besar (sederhana)
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3 tangkai cili merah

CARA-CARA :
Panaskan minyak di dalam periuk.
Tumis rempah tumis.
Masukkan bahan kisar dan masak sehingga garing.
Tambahkan serbuk kari yang telah dicampur bersama sedikit air rebusan.
Masak sehingga terbit minyak.
Kemudian masukkan daging, asam keping, santan dan juga air rebusan.
Masak sehingga mendidih.
Masukkan nangka rebus dan juga bahan perasa.
Gaul rata dan sedia dihidangkan.

Sup kobis


BAHAN-BAHAN :
1/4 biji kobis kecil (hiris)
1 kotak tofu (dadu besar)
3 ulas bawang putih (ketuk)
1/2 labu bawang besar (hiris)
1 tangkai cili merah (hiris)
1 tbsp serbuk pati ayam
air secukupnya untuk kuah
garam
sedikit minyak untuk menumis

CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga layu.
Masukkan air secukupnya.
Tunggu hingga mendidih.
Kemudian masukkan kobis, cili dan bahan perasa.
Masak hingga kobis lembut.
Akhir sekali masukkan tofu, kacau rata.
Sedia dihidangkan.

Kembung tiga rasa



BAHAN-BAHAN ;
4 ekor ikan kembung (sapu garam kunyit, goreng)
1 tbsp sos tiram
2 helai daun limau purut (hiris halus)
sedikit nanas tin (hiris)
jus limau kasturi secukup rasa
garam dan gula
minyak untuk menumis

BAHAN KISAR :
15 tangkai cili api hijau
20 tangkai cili api merah
2 batang serai (hiris)
1 inci halia
1 labu bawang besar (sederhana)
3 ulas bawang putih

CARA-CARA :
Tumis bahan kisar sehingga garing. 
Masukkan sos tiram, garam, gula, nenas dan daun limau purut.
Gaul rata.
Matikan api.
Tambahkan ikan yang telah digoreng.
Perahkan jus limau kasturi dan sedia dihidangkan bersama nasi panas.

Singgang asam pedas nanas

BAHAN-BAHAN :
1/2 kg ikan tongkol
1 mangkuk kecil nanas muda (celur, toskan)
1 hiris lengkuas (ketuk)
3 batang serai (ketuk)
1 inci kunyit (hiris)
asam keping
2 tangkai daun kesum
air secukupnya untuk kuah
garam dan gula secukup rasa

DIKISAR :
1/2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
cili api dan cili besar (ikut citarasa)
sedikit belacan bakar

CARA-CARA :
Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
Didihkan di atas api sederhana sehingga menggelegak.
Tambahkan bahan perasa secukupnya.
Sedia dihidangkan bersama nasi panas, ulaman dan sambal belacan.

Udang goreng kunyit

 BAHAN-BAHAN ;
15 ekor udang besar (bersihkan)
1/2 tbsp kunyit kisar
1/2 tbsp halia kisar
garam secukup rasa
1 labu bawang besar (hiris)
1 tangkai cili hijau (hiris)
sedikit minyak untuk menumis

CARA-CARA :
Perap udang bersama garam, kunyit dan halia kisar. 
Ketepikan 15 minit.
Panaskan minyak di dalam kuali.
Goreng udang menggunakan api besar sehingga udang kecut.
Masukkan bahan hiris dan matikan api.
Sedia dihidangkan.

Kari ayam stail kering


 BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam (potong kecil)
2 paket kecil serbuk kari ayam
2 biji kentang (potong dadu)
1 tangkai cili merah (hiris)
1 c air
1/2 c susu cair
1 tbsp sos tomato
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

DIKISAR :
1 labu bawang besar (sederhana)
1 inci halia
2 ulas bawang putih


CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
Masukkan serbuk kari dan sedikit air.
Kacau sehingga naik minyak.
Tambahkan ayam dan kentang.
Masak sehingga ayam kecut.
Kemudian masukkan air, susu cair, sos tomato dan juga perasa.
Gaul rata dan masak sehingga kuah sedikit kering.
Akhir sekali masukkan cili hiris jika suka. 
Sedia dihidangkan bersama nasi @ pulut kuning.