BAHAN-BAHAN :
- 500 gm ayam (potong kecil)
- 10 batang bendi (hiris serong)
- segenggam daun kesum
- 1 hiris lengkuas (diketuk)
- 2 asam keping
- air secukupnya
- sedikit pati ikan bilis
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
DIKISAR :
- 5 tangkai cili merah
- 1/2 biji bawang besar
- 1 cm belacan
- 1 inci kunyit hidup
CARA-CARA :
- Panaskan secukupnya minyak di dalam periuk. Tumis bahan kisar hingga wangi.
- Masukkan ayam dan gaul sebati. Tunggu hingga ayam kecut.
- Tambahkan air, asam keping, daun kesum dan juga bahan perasa.
- Masak hingga mendidih dan sebati rasa.
- Akhir sekali masukkan bendi. Gaul sebentar dan sedia untuk dihidangkan bersama ikan masin dan sambal belacan.