Friday, May 11, 2012

Pindang ayam dan bendi

BAHAN-BAHAN :

  1. 500 gm ayam (potong kecil)
  2. 10 batang bendi (hiris serong)
  3. segenggam daun kesum
  4. 1 hiris lengkuas (diketuk)
  5. 2 asam keping
  6. air secukupnya
  7. sedikit pati ikan bilis
  8. garam dan gula secukup rasa
  9. minyak untuk menumis
DIKISAR :

  1. 5 tangkai cili merah
  2. 1/2 biji bawang besar 
  3. 1 cm belacan
  4. 1 inci kunyit hidup
CARA-CARA :

  1. Panaskan secukupnya minyak di dalam periuk. Tumis bahan kisar hingga wangi. 
  2. Masukkan ayam dan gaul sebati. Tunggu hingga ayam kecut.
  3. Tambahkan air, asam keping, daun kesum dan juga bahan perasa.
  4. Masak hingga mendidih dan sebati rasa.
  5. Akhir sekali masukkan bendi. Gaul sebentar dan sedia untuk dihidangkan bersama ikan masin dan sambal belacan.