Tuesday, May 1, 2012

Tumis kupang dan kacang panjang

BAHAN-BAHAN :
10 tangkai kacang panjang (potong pendek)
1/2 biji bawang besar (dihiris)
1 biji cili merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (diketuk)
1 mangkuk kecil isi kupang
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Panaskan minyak, tumis bawang sehingga wangi.
Masukkan kupang dan goreng sekejap.
Tambahkan kacang dan bahan lain.
Gaul sebati dan sedia dihidangkan.

Kerabu epal hijau

BAHAN-BAHAN :
3 biji epal hijau (dihiris jejari)
1 biji bawang besar (dimayang)
1 kuntum bunga kantan (dimayang)
2 batang serai (dihiris nipis)
segenggam daun ketumbar (hiris kasar)
cili api mengikut citarasa (hiris)
perahan jus limau kasturi (jika ada)
sos ikan dan gula secukup rasa
CARA-CARA :
Semua bahan disatukan di dalam satu bekas

Gaul rata dan masukkan bahan perasa. Simpan sekejap di dalam peti sejuk

sebelum dihidangkan.