Monday, December 7, 2015
Ayam kicap masam manis
BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam (potong kecil, sapu garam. Goreng 1/2 masak)
1/2 labu bawang besar (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
1/ 2 labu bawang besar (hiris)
1 biji tomato (hiris)
10 tangkai kacang buncis (hiris serong)
sedikit air asam jawa
kicap manis secukupnya
sedikit gula dan garam
beberapa tangkai cili api hijau (ketuk)
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak untuk menumis.
Masukkan bahan tumbuk dan masak hingga naik bau.
Tambahkan bahan hiris, tomato, kicap dan juga air asam.
Gaul rata.
Biar mendidih, rasa dahulu kuahnya sebelum memasukkan garam dan gula.
Akhir sekali, masukkan kacang buncis dan masak hingga kacang layu tetapi masih rangup.
Siakap panggang rencah tomyam
BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan siakap sederhana
2 tbsp pes tomyam siam
2 helai daun limau purut (masukkkan dalam perut ikan)
1/2 labu bawang besar (kisar)
garam dan gula secukup rasa
BAHAN SAMBAL KICAP :
kicap manis kipas udang
hirisan cili api
hirisan bawang besar
jus limau kasturi
CARA-CARA :
Campurkan pes tomyam siam bersama bawang kisar dan juga bahan perasa.
Gaul ikan rata2 bersama bahan pes.
Masukkan ikan ke dalam aluminium foil. (lebih enak jika dibungkus di dalam daun pisang dahulu sebelum dibungkus dgn foil)
Panggang sebentar di dalam ketuhar dan sedia dihidangkan bersama nasi panas dan ulam-ulaman.
Subscribe to:
Posts (Atom)