Tuesday, October 6, 2015

Siakap asam boi

 BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan siakap
4 inci halia tua (hiris batang mancis)
3 biji bawang putih jeruk (belah 4)
jus limau kasturi secukup rasa
6 keping asam boi merah (@secukup rasa
sedikit air gula
kicap cair @ sos ikan secukupnya
sedikit air
CARA-CARA :
Campurkan kesemua bahan dan kukus .
Sedia dihidangkan.

Sotong goreng tepung rangup

 BAHAN-BAHAN :
1/2 kg sotong (hiris panjang, lap kering)
1 c tepung beras
1/2 c tepung jagung
1 biji telur
1 tbsp serbuk kari ikan
1 tsp serbuk penaik
garam secukup rasa
air ais secukupnya
minyak untuk goreng terendam
 CARA-CARA :
Bancuh bahan bater sehingga sebati. 
Jangan terlalu pekat @ terlalu cair.
Celup sotong ke dalam tepung sedikit demi sedikit.
Goreng sehingga garing di dalam minyak yang telah dipanaskan.
Sedia dihidangkan.



Sup tauhu dan cendawan

 BAHAN-BAHAN :
1 kotak tauhu telur (dadu besar)
1 kotak cendawan shimeji
air secukupnya 
1 tsp serbuk pati ayam
sedikit garam dan serbuk lada sulah
kicap cair secukup rasa
minyak untuk menumis
BAHAN HIRIS :
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 inci halia


CARA-CARA :
 Tumis bahan hiris hingga wangi.
Masukkan air, tauhu dan cendawan. 
Masak hingga mendidih dan tambahkan bahan-bahan perasa secukupnya.
Sedia dihidangkan.

Biasa-biasa aje....

 Lauk kampung lagi sebagai santapan mata. Ikan pekasam goreng, daging gulai dan ulam daun selom dari kebun. Delicioussssss....

Ayam percik putih

 BAHAN-BAHAN :
 1/2 ekor ayam (potong kecil)
1 kotak santan
1 c air
1/2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 batang serai
1 inci halia
sedikit belacan
1 keping asam gelugur
1/2 tbsp tepung jagung @ tepung beras
garam dan gula secukup rasa

CARA-CARA :
 Kisar bawang, halia, belacan dan serai bersama sedikit air.
 Masukkan ayam, santan, bahan kisar, air dan asam gelugur ke dalam kuali.
 Jerang di atas api sederhana
 sehingga agak pekat. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
 Masukkan juga tepung jagung yang telah dibancuh bersama sedikit air. Kacau rata.
 Susun ayam ke dalam mangkuk kaserol dan panggang di dalam ketuhar
 sehingga garing. Lebih enak jika dipanggang menggunakan 
 dapur arang.
Sedia dihidangkan.

Biasa-biasa je......


Masak apa hari ni?? saja nak tunjuk lauk yang kita makan. Lauk biasa aje...telur dadar, ayam percik putih dan air asam terung...selamat mencuba.