BAHAN-BAHAN :
- Makaroni secukupnya (direbus bersama sedikit garam dan ditoskan)
- 600 gm tulang lembu bercampur daging (direbus sehingga empuk, simpan air rebusan dan ceraikan daging dari tulang)
- 2 bungkus sup bunjut (1 biasa, 1 tulang)
- 1 sdb halia kisar
- 1 sdb bawang putih kisar
- 1/2 sdb bawang merah kisar
- 1 batang karot (didadu)
- 1 mangkuk sederhana bunga kobis
- sedikit serbuk pati ayam
- garam dan serbuk lada sulah secukupnya
- daun sup dan daun bawang
- sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA :
- Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar hingga garing dan wangi.
- Tuangkan bahan kisar yang telah ditumis bersama minyaknya sekali ke dalam periuk yang berisi air rebusan. Masukkan juga sup bunjut. Masak hingga sebati.
- Tambahkan karot dan bunga kobis. Masukkan juga bahan perasa.
- Sedia dihidangkan bersama makaroni dan daging yang telah diketepikan tadi. Sedap dihidangkan bersama serbuk cili kering berperisa.