Sunday, February 12, 2012

Makaroni sup tulang

BAHAN-BAHAN :

  • Makaroni secukupnya (direbus bersama sedikit garam dan ditoskan)
  • 600 gm tulang lembu bercampur daging (direbus sehingga empuk, simpan air rebusan dan ceraikan daging dari tulang)
  • 2 bungkus sup bunjut (1 biasa, 1 tulang)
  • 1 sdb halia kisar
  • 1 sdb bawang putih kisar
  • 1/2 sdb bawang merah kisar
  • 1 batang karot (didadu)
  • 1 mangkuk sederhana bunga kobis
  • sedikit serbuk pati ayam
  • garam dan serbuk lada sulah secukupnya
  • daun sup dan daun bawang
  • sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar hingga garing dan wangi.
  • Tuangkan bahan kisar yang telah ditumis bersama minyaknya sekali ke dalam periuk yang berisi air rebusan. Masukkan juga sup bunjut. Masak hingga sebati.
  • Tambahkan karot dan bunga kobis. Masukkan juga bahan perasa. 
  • Sedia dihidangkan bersama makaroni dan daging yang telah diketepikan tadi. Sedap dihidangkan bersama serbuk cili kering berperisa.