Thursday, January 25, 2018

Masak asam bawal emas

 BAHAN-BAHAN :
2 ekor ikan bawal emas sederhana (garam kunyit, goreng)
1 labu bawang besar (hiris)
4 tangkai cili api (hiris serong)
1 Tbsp bawang putih cincang
2 Tbsp asam jawa + 1 cawan air (tapis)
3 Tbsp kicap manis kipas udang
gula /garam bukit
2 Tbsp minyak 

CARA-CARA :
 Panaskan minyak di dalam kuali.
Tumis bawang putih sehingga wangi.
Masukkan air asam jawa dan kicap manis.
Masak sehingga pekat.
Kemudian masukkan bawang dan cili hiris.
Tambahkan gula dan sedikit garam.
Gaul sebati dan curahkan ke atas ikan yang telah digoreng garing.
Sedia dinikmati.

***MASAKAN INI MESTI CUKUP RASA MASAM MANIS. MASUKKAN GULA SESUAI SELERA***

Bening cendawan dan kobis bunga

 BAHAN-BAHAN :
1 paket cendawan shimeji
1/2 kuntum bunga kobis (potong kuntum)
4 ulas bawang putih (cincang)
1 tangkai cili hijau (hiris)
1 pokok daun bawang (hiris)
air separas sayuran
secubit serbuk pati ayam
garam/serbuk lada hitam

CARA-CARA :
 Tuangkan air ke dalam periuk.
Masukkan bawang putih dan lada hitam.
Masak sehingga mendidih.
Kemudian masukkan bunga kobis, cendawan dan cili hijau.
Masak sehingga cendawan lembut.
Masukkan daun bawang yang telah dihiris.
Perisakan secukupnya.
Sedia dinikmati bersama nasi, ayam goreng  dan sambal belacan.