Friday, February 2, 2018

Sup ikan singgang

 BAHAN-BAHAN :
4 ketul ikan aya @ tongkol
1 tsp ketumbar (tumbuk)
4 ulas bawang putih (hiris)
1 inci kunyit (hiris)
1 hiris lengkuas (hiris)
3 keping asam gelugur
beberapa tangkai cili api
garam kasar secukup rasa
air tapis separas ikan

CARA-CARA :
 Masukkan ikan dan semua bahan ke dalam periuk.
Renihkan di atas api sederhana sehingga masak.
Enak dinikmati bersama nasi panas, budu dan ulaman.

Kembung berlada

 BAHAN-BAHAN :
3 ekor ikan kembung (potong 2, sapu garam kunyit & goreng)
2 keping nanas manis (hiris dadu)
1 helai daun limau purut (carik)
1 keping asam gelugur (hiris halus, pilihan)
1 Tbsp sos tiram
sedikit kicap cair
garam bukit/gula
minyak untuk menumis

DIKISAR KASAR :
8 tangkai cili api merah
3 tangkai cili merah
1 labu bawang besar saiz sederhana
3 ulas bawang putih
1 biji tomato masak

 CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak untuk menumis.
Tumis bahan kisar sehingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan asam keping hiris, sos tiram dan juga sedikit kicap cair.
Kacau rata.
Kemudian tambahkan nanas dan daun limau purut.
Perasakan secukupnya.
Setelah agak sebati, masukkan ikan goreng yang diketepikan tadi.
Gaul sehingga sambal bercampur rata.
Matikan api dan sedia dihidangkan bersama nasi panas dan masak lemak putih.