Saturday, March 2, 2019

Mi kari

 
 BAHAN-BAHAN :
450g mi kuning (cuci bersih, celur & tos)
5 biji telur (rebus, belah 2)
1 kg kerang (rebus, ambil isi)
500g udang (bersihkan, celur)
15 biji taupok (belah 2)
3 biji tauhu (goreng garing, belah 2 & hiris nipis)
3 pokok sawi (celur, hiris)
1 mangkuk tauge (buang ekor)
daun sup/ daun bawang / limau kasturi (jika suka)
1/2 ekor ayam (potong kecil)

BAHAN KUAH :
5 kuntum cengkih
3 biji pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 batang serai (ketuk)
3 Tbsp serbuk kari
1 Tbsp serbuk cili
200ml santan KARA
1 paket kecil bebola ikan (belah 2)
2 liter air rebusan ayam
1 asam keping
garam/gula
sedikit minyak untuk menumis

DITUMBUK :
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
sehiris lengkuas


CARA-CARA :
Panaskan secukupnya minyak untuk menumis.
Tumis bahan tumbuk bersama pelaga, kayu manis, cengkih dan juga bunga lawang sehingga harum.
Masukkan serai yang telah diketuk.
gaul rata.
Kemudian masukkan pula serbuk kari dan serbuk cili yang telah digaul bersama sedikit air.
Masak sehingga terbit minyak dan hilang bau rempah.
Masukkan ayam dan masak sehingga kecut.
Tuangkan santan dan air rebusan dan biarkan sehingga mendidih.
Tambahkan asam keping, bebola ikan dan juga perasakan secukupnya.
Setelah kuah agak sebati bolehlah dimatikan api.
Sedia dihidangkan.