Sunday, May 19, 2019

Laksa goreng

 BAHAN-BAHAN :
1/2 paket laksa JUARA (High Pressure 25 minit, bilas & tos)
1/2 c isi ayam dadu
1/2 c isi kerang
8 ekor udang
1/2 c tauge (buang ekor)
2 pokok kucai (potong 3cm)
1 biji telur
4 ulas bawang putih (tumbuk)
1 ulas bawang merah (tumbuk)
1/2 Tbsp cili giling Puteri
1 Tbsp sos tiram Jalen
kicap kipas udang secukup rasa
sedikit kicap pekat Tamin
1 tsp gula @ secukup rasa
sedikit sos ikan
minyak untuk menumis

CARA-CARA :
 Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bawang sehingga wangi.
Tambahkan cili giling dan tumis sebentar.
Masukkan isi ayam, kerang dan juga udang.
Masak sehingga kecut.
Tambahkan telur dan gaul sebati.
Kemudian masukkan laksa dan juga sos-sos.
Perasakan secukupnya.
Akhir sekali tambahkan tauge dan daun kucai.
Kacau sebentar, matikan api dan sedia dihidangkan bersama cili potong dan limau kasturi.