Thursday, October 1, 2015

AYAM GORENG OREGANO


  BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam (potong kecil)
1 1/2 tsp serbuk rempah lima
1 1/2 tsp oregano kering
cili flakes secukup rasa
1/2 tbsp serbuk stok ayam
sedikit garam dan lada hitam
1 biji telur
sedikit tepung jagung
minyak untuk goreng terendam
CARA-CARA:
Perap ayam semalaman @ sekurang2nya 1/2 jam bersama rempah 5, oregano, cili flakes, stok ayam, garam dan lada hitam.
Celup ke dalam telur dan golekkan ke dalam tepung jagung.
Goreng terendam hingga garing dengan menggunakan api sederhana.



Roti pizza

 Lupa dah kat mana simpan resepi ni. Nanti kalau dah jumpa kita update ekk..

NASI DAGING

 BAHAN-BAHAN :
2 C beras basmati (rendam bersama air garam 40 minit)
200g daging rebus, hiris nipis
2 tbsp minyak sapi
1 tbsp rempah kurma
3 cm kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
2 batang serai (ketuk)
2 tsp bawang putih kisar
3 tbsp bawang besar kisar
1 tbsp halia kisar
4 ulas bawang merah, hiris
1 tbsp serbuk pati ayam
garam secukup rasa
segenggam kismia
1 pokok batang dan daun ketumbar

CARA-CARA :
CARA-CARA :
Panaskan minyak sapi  di dalam periuk.
Masukkan kayu manis, cengkih, dan bunga lawang.
Tumis sehingga wangi.
Kemudian masukkan bawang merah hiris.
Masak hingga bawang layu.
Tambahkan serai, bahan kisar dan rempah kurma.
Kacau rata. Tambahkan sedikit air dan tumis hingga rempah pecah minyak.
Kemudian masukkan garam, serbuk pati ayam dan stok daging.
Biar mendidih.
Setelah itu, bolehlah masukkan beras, daging hiris dan masak dengan api perlahan.
Masukkan kismis, batang dan daun ketumbar setelah nasi agak kering.
Gembur-gemburkan dengan garfu plastik untuk mengelakkan nasi patah.

AIR ASAM:
Air asam jawa pekat
tomato masak (cincang)
cili api dan bawang besar (hiris)
belacan bakar
garam, gula dan jus limau nipis secukup rasa

CARA :
Campurkan kesemua bahan, jika terlalu pekat boleh masukkan sedikit air.

KERABU MANGGA DAN ULAM RAJA

BAHAN-BAHAN :
1 biji mangga muda (hiris panjang)
1 cekak ulam raja (hiris halus)
segenggam kelapa parut putih
10 tangkai cili api
sedikit belacan
5 ulas bawang merah
1 batang serai (hiris halus, jika ada)
jus limau kasturi secukupnya
garam dan gula secukup rasa

CARA-CARA:
Masukkan mangga hiris dan ulam raja ke dalam mangkuk besar.
Sangai sebentar kelapa parut bersama bawang, belacan, cili dan serai.
Masukkan bahan sangai ke dalam pengisar kering @ lesung.
Kisar hingga kelapa lumat.
Kemudian gaulkan bahan kisar bersama bahan ulam.
Tambah perasa dan jus limau.
Sedia dihidangkan bersama nasi panas dan ikan goreng.

AGAR-AGAR GULA MELAKA

 BAHAN-BAHAN :
25g agar-agar tali (basuh dan rendam sekejap)
1 c pati santan
4 c air
1 biji telur (jika suka)
gula melaka secukup manis
sedikit garam
2 helai daun pandan (simpul)

CARA-CARA :
Jerang agar-agar bersama gula melaka dan air.
Masukkan daun pandan simpul dan garam. 
Masak hingga gula hancur.
Kemudian masukkan pati santan dan tapiskan ke dalam acuan yang telah dibasahkan dengan air. (jika mahu agar2 cepat keras, boleh masukkan acuan ke dalam freezer sekejap)
Tambahkan telur yang telah dipukul dengan garfu.
Sejukkan dan sedia dihidang sebagai pencuci mulut.