BAHAN-BAHAN :
2 C beras basmati (rendam bersama air garam 40 minit)
200g daging rebus, hiris nipis
2 tbsp minyak sapi
1 tbsp rempah kurma
3 cm kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
2 batang serai (ketuk)
2 tsp bawang putih kisar
3 tbsp bawang besar kisar
1 tbsp halia kisar
4 ulas bawang merah, hiris
1 tbsp serbuk pati ayam
garam secukup rasa
segenggam kismia
1 pokok batang dan daun ketumbar
CARA-CARA :
CARA-CARA :
Panaskan minyak sapi di dalam periuk.
Masukkan kayu manis, cengkih, dan bunga lawang.
Tumis sehingga wangi.
Kemudian masukkan bawang merah hiris.
Masak hingga bawang layu.
Tambahkan serai, bahan kisar dan rempah kurma.
Kacau rata. Tambahkan sedikit air dan tumis hingga rempah pecah minyak.
Kemudian masukkan garam, serbuk pati ayam dan stok daging.
Biar mendidih.
Setelah itu, bolehlah masukkan beras, daging hiris dan masak dengan api perlahan.
Masukkan kismis, batang dan daun ketumbar setelah nasi agak kering.
Gembur-gemburkan dengan garfu plastik untuk mengelakkan nasi patah.
AIR ASAM:
Air asam jawa pekat
tomato masak (cincang)
cili api dan bawang besar (hiris)
belacan bakar
garam, gula dan jus limau nipis secukup rasa
CARA :
Campurkan kesemua bahan, jika terlalu pekat boleh masukkan sedikit air.