Anak-anakku

Loading...

Thursday, October 1, 2015

NASI DAGING

 BAHAN-BAHAN :
5 c beras basmati (cuci dan rendam 40 minit)
1 kg daging (rebus dan hiris nipis, simpan stok)
2 tbsp serbuk rempah kurma
1 inci kayu manis
2 biji pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2 tangkai bunga lawang
1 inci halia tua (ketuk)
2 tbsp minyak sapi + 1 tbsp minyak
1 tbsp tomato puri
1 c susu cair
5 1/2 c stok daging
4 sdt garam
1 helai daun pandan (simpul)
daun ketumbar bersama batangnya


CARA-CARA :
Panaskan minyak sapi bersama minyak di dalam periuk.
Masukkan daun pandan bersama kayu manis, cengkih, pelaga dan bunga lawang.
Tumis sehingga wangi.
Tambahkan halia dan rempah kurma.
Kacau rata. Tambahkan sedikit air dan tumis hingga rempah pecah minyak.
Kemudian masukkan tomato puri, susu cair, garam dan stok daging.
Biar mendidih.
Setelah itu, bolehlah masukkan beras, daging hiris dan masak dengan api perlahan.
Masukkan batang dan daun ketumbar setelah nasi agak kering.
Gembur-gemburkan dengan garfu plastik untuk mengelakkan nasi patah.

AIR ASAM:
Air asam jawa pekat
tomato masak (cincang)
cili api dan bawang besar (hiris)
belacan bakar
garam, gula dan jus limau nipis secukup rasa

CARA :
Campurkan kesemua bahan, jika terlalu pekat boleh masukkan sedikit air.

No comments:

Post a Comment