Tuesday, September 27, 2011

Ayam rendang istimewa Mina

Sumber : Mina
Diolah semula oleh NaSya

BAHAN-BAHAN :

  • 1 ekor ayam  (dipotong kecil)
  • santan dari 2 biji kelapa
  • DIKISAR :
  • 4 batang serai
  • 2 ulas bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sdb jintan manis
  • 1 sdb jintan putih
  • 1 sdb ketumbar
  • 1 genggam cili api hijau
  • 1 cm kunyit
  • 2 cm halia
  • 1 cm lengkuas
  • sedikit minyak untuk menumis
  • 2 keping asam keping
  • 2 sdb kerisek
  • 3 helai daun kunyit (dicarik-carik)
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar hingga wangi dan naik minyak. Masukkan ayam, santan dan bahan-bahan lain. Masak dengan api yang sederhana.
  • Sebelum diangkat taburkan daun kunyit, kacau hingga daun kunyit layu.
  • Sedia di makan bersama ketupat atau nasi lemak.

Bihun untuk majlis (hari raya) Nabil kat sekolah

 Malam tadi Nabil mintak tolong masakkan sesuatu untuk majlis sambutan hari raya kat dalam kelas. Dahlah last minute...malam lak tu..bahan2 xde lagi. Last2 goreng bihun ngan nugget jelah..janji bawakk...kann..kann...

Ayam masak merah Noorma's

Sumber : Noorma
Mintak izin copypaste ya Noorma...tq
Bahan-bahan
1 ekor ayam - di potong kecil, bersihkan & digoreng

Bahan untuk dikisar:
10 tangkai cili kering
5 tangkai cili merah
3 cm halia
3 ulas bawang putih
1 labung bawang besar
2 btg serai

4 biji tomato
2 sd sos tomato
kacang peas (pilihan)
bwg besar - potong gelang
minyak masak,
gula, garam

Cara:
1. Pijarkan minyak dlm kuali kemudian tumiskan bahan-bahan kisar hingga garing
2. Kemudian masukkan ayam, kcg peas, bawang, garam dll
3. Gaulkan hingga sebati & adjust le rasa mengikut kesukaan
4. Masak hingga kering mengikut kesesuaian & kesukaan

Masak lemak tempoyak ikan kembung

BAHAN-BAHAN :

  • 6 ekor ikan kembung
  • 2 sdb tempoyak
  • 10 biji cili api + 1 inci kunyit (kisar)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • santan secukupnya
  • 2 keping asam keping
  • 2 helai daun kunyit (disiat)
  • garam dan gula secukup rasa
CARA-CARA :
  • Didihkan bahan-bahan untuk kuah di atas api yang sederhana hingga menggelegak. Masukkan ikan, tunggu hingga mendidih sekali lagi. Masukkan bahan perasa, kacau rata dan sedia dihidangkan bersama nasi putih, sambal belacan dan ulam-ulaman.

Kulat sisir goreng

 Kulat sisir goreng versi NaSya yang xberapa rajin
   Inilah rupa kulat sisir yang selalunya tumbuh kat dahan-dahan kayu reput kat kampung2. Sekarang ni 1 tin susu tu harganya rm3 itu pun nasya beli masa balik kb hari tu..                          
Bahan-bahannya :

  • 1 tin susu kulat sisir (direndam bersama air bercampur sedikit garam untuk membuang kotoran, basuh dan toskan)
  • 2 ulas bawang merah (dihiris)
  • 1 biji telur
  • sedikit garam dan serbuk kunyit
  • minyak untuk menumis
Cara-cara :

  • Panaskan minyak, tumis bawang hiris hingga wangi masukkan kulat sisir, garam dan serbuk kunyit kacau rata. Setelah itu bolehlah pecahkan telur dan biar hingga telur mengental baru dikacau.
  • Angkat dan hidangkan bersama nasi panas-panas.