Diolah semula oleh NaSya
BAHAN-BAHAN :
- 1 ekor ayam (dipotong kecil)
- santan dari 2 biji kelapa
- DIKISAR :
- 4 batang serai
- 2 ulas bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 sdb jintan manis
- 1 sdb jintan putih
- 1 sdb ketumbar
- 1 genggam cili api hijau
- 1 cm kunyit
- 2 cm halia
- 1 cm lengkuas
- sedikit minyak untuk menumis
- 2 keping asam keping
- 2 sdb kerisek
- 3 helai daun kunyit (dicarik-carik)
- Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar hingga wangi dan naik minyak. Masukkan ayam, santan dan bahan-bahan lain. Masak dengan api yang sederhana.
- Sebelum diangkat taburkan daun kunyit, kacau hingga daun kunyit layu.
- Sedia di makan bersama ketupat atau nasi lemak.