Anak-anakku

Loading...

Saturday, October 29, 2011

Goreng telur masin

BAHAN-BAHAN :

  • 2 biji telur masin yang masih baru
  • 2 biji telur biasa
  • 1 biji bendi (potong serong)
  • 5 biji terung ulam (potong 4)
  • 2 biji bawang besar saiz kecil (dimayang)
  • 8 biji cili api (dihiris)
  • sedikit serbuk kunyit
  • sedikit serbuk perasa dan minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak dan tumis bawang hingga garing. Pecahkan kesemua telur dan kacau hingga telur berketul.
  • Tambahkan serbuk kunyit, bendi dan juga terung. Masak lagi hingga telur garing dan sayur empuk. Sebelum diangkat masukkan sedikit serbuk perasa dan taburkan cili hiris.
  • Kacau rata dan sedia diangkat dan dihidangkan bersama nasi panas. 

6 comments:

  1. ermm...bestnye
    saya penah dengar tau pasal telur masin goreng,
    tapi belum penah cuba lagi...=))))

    kena cuba ni, nampak sedap=)))

    ReplyDelete
  2. akak malas sebenarnya orchid....tapi bila dah goreng rasa sedap jugak....pengganti ikan masin.

    ReplyDelete
  3. Assallamualaikum Nasya,
    Sihat ker? Harap semakin sihat ye. Ermmm lebih kurang cam nak buat scramble egg ye ni tp guna telur asin ek.. Ermm kreatif..

    ReplyDelete
  4. ntahlah la...semenjak 2menjak nie lemau betul rasenyer...tu yg msk pun semua simple..lotih...mmmm tapi taon depan nak branak lagi..ha..ha...

    ReplyDelete
  5. Aslmkum Nasya...kalau telur masin mmg suka tp belum pernah vuat versi goreng gini.
    re; apam tu mmg gebus mcm Syakirah..hi..hi..

    ReplyDelete
  6. wslm mamasya...ngandong ni tekak nak mkn yang pelik2.tu yg goreng telur masin.ha..ha...
    syakirah plak memang gebu ya mama..dulu dok tgk kat fp mama skrg dah bsr lagi tembam n come lote...leh wat menantu..hi..hikk..

    ReplyDelete