Sunday, January 21, 2018

Masak lemak labu dan kangkung

 BAHAN-BAHAN :
1 biji labu kuning saiz kecil (buang kulit, dadu)
1 ikat kangkung 
5 ulas bawang merah (tumbuk)
1 batang serai (ketuk)
segenggam ikan bilis (cuci, tumbuk kasar)
500ml santan
garam bukit/lada hitam

CARA-CARA :
Masukkan labu ke dalam periuk bersama bahan tumbuk dan santan.
Didihkan sehingga labu lembut.
Kacau selalu.
Kemudian masukkan kangkung yang telah disiang dan masak sehingga kangkung layu.
Perasakan dengan garam dan lada hitam secukup rasa.
Bolehlah dihidangkan bersama nasi, ikan kembung goreng, ulaman dan juga sambal belacan.

Nasi goreng sardin

BAHAN-BAHAN :
 3 pinggan nasi sejuk
2 ketul ikan sardin (hancurkan menjadi ketulan kecil)
sedikit kuah sardin
2 biji telur (dadar & didadu)
13 tangkai kacang buncis (hiris serong)
4 tangkai cili api (hiris serong)
 2 Tbsp bawang putih kisar
garam
minyak untuk menumis

 CARA-CARA :
 Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga terbit bau.
Masukkan sardin dan kacang buncis.
Masak sehingga buncis layu.
Kemudian masukkan nasi, kuah sardin, cili api dan juga telur.
Gaul sehingga bercampur rata.
Perasakan dengan garam secukupnya.
Setelah sebati kesemuanya bolehlah dimatikan api dan sedia dihidangkan untuk sarapan.