Kepentingan Menjaga Makanan
Sabda Rasulullah s.a.w.:
"Perut adalah punca segala penyakit.
Menjaga pemakanan adalah pokok segala ubat."
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 500 gm ikan pari (dipotong besar)
- 125 ml minyak masak
- 1 kuntum bunga kantan
- 3 tangkai daun kesum
- 3 helai daun limau purut
- 500 ml air
- 8 biji bendi
- 2 sdb asam jawa (diramas dengan 125 ml air)
- garam dan serbuk perasa secukup rasa
- 10 ulas bawang merah (dikisar)
- 5 biji cili merah (dikisar)
- 2 cm kunyit hidup (dikisar)
- 1 cm lengkuas (dikisar)
- 1 cm halia (dikisar)
- 1 batang serai (dikisar)
- 2 sdk serbuk belacan
- 3 sdb pes cili kering
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Cuci dan bersihkan ikan dengan garam dan air asam jawa.Bilas beberapa kali dan ketepikan.
- Panaskan minyak didalam periuk, tumis bahan yang dikisar bersama belacan dan pes cili kering hingga harum dan terbit minyak.
- Masukkan ikan pari,bunga kantan,daun kesum dan daun limau purut.Kacau rata dan masukkan separuh air dan biar mereneh selama 5 minit.
- Masukkan bendi,baki air dan air asam jawa.Masukkan juga bahan perasa.Tunggu sehingga mendidih dan ikan masak.
- Sedia untuk dihidangkan.