Friday, February 4, 2011

asam pedas ikan pari

Kata-kata hikmah ;
Kepentingan Menjaga Makanan
Sabda Rasulullah s.a.w.:
"Perut adalah punca segala penyakit.
Menjaga pemakanan adalah pokok segala ubat."




  • BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 500 gm ikan pari (dipotong besar)
  • 125 ml minyak masak
  • 1 kuntum bunga kantan
  • 3 tangkai daun kesum
  • 3 helai daun limau purut
  • 500 ml air
  • 8 biji bendi
  • 2 sdb asam jawa (diramas dengan 125 ml air)
  • garam dan serbuk perasa secukup rasa
  • 10 ulas bawang merah (dikisar)
  • 5 biji cili merah (dikisar)
  • 2 cm kunyit hidup (dikisar)
  • 1 cm lengkuas (dikisar)
  • 1 cm halia (dikisar)
  • 1 batang serai (dikisar)
  • 2 sdk serbuk belacan
  • 3 sdb pes cili kering 
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Cuci dan bersihkan ikan dengan garam dan air asam jawa.Bilas beberapa kali dan ketepikan.
    2. Panaskan minyak didalam periuk, tumis bahan yang dikisar bersama belacan dan pes cili kering hingga harum dan terbit minyak.
    3. Masukkan ikan pari,bunga kantan,daun kesum dan daun limau purut.Kacau rata dan masukkan separuh air dan biar mereneh selama 5 minit.
    4. Masukkan bendi,baki air dan air asam jawa.Masukkan juga bahan perasa.Tunggu sehingga mendidih dan ikan masak.
    5. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment