Friday, February 4, 2011

kari ikan tenggiri istimewa ala Asrul



  • BAHAN-BAHANNYA :-
  • 6 ulas bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • 3 tangkai cili padi atau lada hitam (ditumbuk halus)
  • 3 potong ikan tenggiri
  • 1/2 biji kelapa (diambil santannya)
  • 4 batang bendi
  • 2 tangkai cili hijau
  • sedikit halia (diracik)
  • 2 biji terung bulat (belah 4 )
  • 1/2 sudu kecil biji sawi
  • 1/2 sudu kecil halba
  • 1/2 sudu kecil jintan manis
  • 1/2 sudu kecil jintan putih
  • 3 sudu besar rempah kari ikan (dibancuh dengan sedikit air)
  • sedikit air asam jawa
  • beberapa pelepah daun kari
  • 2 biji tomato
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus.
    2. Biji sawi,halba,jintan manis,jintan putih dan daun kari ditumis sehingga naik bau.
    3. Masukkan rempah yang dicampurkan dengan cili padi,bawang merah,bawang putih,halia berserta dengan pati santan.
    4. Apabila naik bau dan pecah minyak,masukkan santan perahan kedua.
    5. Masukkan ikan dan biarkan sehingga kuah mendidih sebelum dimasukkan air asam jawa dan santan perahan ketiga.
    6. Masukkan bendi,tomato,terung bulat dan cili hijau.
    7. Perlahankan api dan biarkan semua bahan-bahan masak sebelum diangkat.

No comments:

Post a Comment