- BAHAN-BAHANNYA :-
- 6 ulas bawang merah
- 6 ulas bawang putih
- 3 tangkai cili padi atau lada hitam (ditumbuk halus)
- 3 potong ikan tenggiri
- 1/2 biji kelapa (diambil santannya)
- 4 batang bendi
- 2 tangkai cili hijau
- sedikit halia (diracik)
- 2 biji terung bulat (belah 4 )
- 1/2 sudu kecil biji sawi
- 1/2 sudu kecil halba
- 1/2 sudu kecil jintan manis
- 1/2 sudu kecil jintan putih
- 3 sudu besar rempah kari ikan (dibancuh dengan sedikit air)
- sedikit air asam jawa
- beberapa pelepah daun kari
- 2 biji tomato
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus.
- Biji sawi,halba,jintan manis,jintan putih dan daun kari ditumis sehingga naik bau.
- Masukkan rempah yang dicampurkan dengan cili padi,bawang merah,bawang putih,halia berserta dengan pati santan.
- Apabila naik bau dan pecah minyak,masukkan santan perahan kedua.
- Masukkan ikan dan biarkan sehingga kuah mendidih sebelum dimasukkan air asam jawa dan santan perahan ketiga.
- Masukkan bendi,tomato,terung bulat dan cili hijau.
- Perlahankan api dan biarkan semua bahan-bahan masak sebelum diangkat.
Friday, February 4, 2011
kari ikan tenggiri istimewa ala Asrul
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment