Sunday, May 19, 2013

Pajeri nanas

 



 BAHAN-BAHAN :
1 biji nanas masak
1/2 kg santan
2 tbsp serbuk kari ikan (makcik guna serbuk untuk pajeri, beli kat kg)
1 tbsp kerisek (jika suka, xletak pun xpe)
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

DITUMBUK :
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 tbsp udang kering

REMPAH TUMIS :
1 inci kulit kayu manis
4 kuntum cengkih
5 biji pelaga
1 kuntum bunga lawang
1 cabai jawa (xde xpe)


CARA :

 Kupas nenas dan potong ikut suka (kalau guna nenas muda disyorkan untuk merebus dulu nenas tu, buang air yang tajam. Makcik guna nanas madu...manis jadi xpayah rebus)

 tumbuk bahan tumbuk

  Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis bahan tumbuk

 bersama dengan rempah tumis hingga garing dan harum

 kemudian masukkan rempah kari dan

 gaul rata. Masukkan sedikit air

 masak rempah hingga terbit minyak dan hilang bau rempah

 tambahkan santan dan masak

 hingga mendidih. Setelah itu bolehlah

 masukkan nanas dan masak hingga 

 nanas empuk. Kalau nak letak kerisek boleh la letak time ni

 masukkan garam dan juga gula secukup rasa. Makcik suka kalau pajeri ada rasa manis sikit

 Masak hingga kuah pekat dan terbit minyak

Hidangkan bersama nasi panas dan ikan gelama jeruk goreng...

Bingka suji Puan Norzailina

 


SUMBER : PUAN NORZAILINA NORDIN
SKODENG DARI DAPUR KAKAK KU KAK RATNA
kak......mintak izin menepek ya..sayang akak berdua mmuahh.....




 biji telur saiz A
180g gula kastor
250g tepung suji
300ml santan
100ml susu cair
6 helai daun pandan + 100ml air (kisar, tapis)

600ml air
1/2 tsp garam
140g marjerin
50g tepung gandum
1 tsp esen vanilla




 CARA :

 pukul telur bersama gula hingga hancur (guna senduk je)

 masukkan tepung suji, santan, susu cair, air pandan, garam dan juga air

 kacau di atas api

 sederhana 

 sehingga 

 pekat dan likat. 

 ketepikan dari api dan masukkan tepung gandum, butter dan esen vanilla

 gaul sebati

 lengser aluminium foil bersama sedikit butter. Tuang adunan

 bakar di dalam ketuhar

 sehingga

 agak garing. Test guna lidi, kalau lidi bersih kuih dah masak la tuu

tunggu sejuk baru di potong....

enak dihidangkan untuk minum petang

Cucur kembung Kak Noor

 SUMBER : Kak Noor

                                  BAHAN-BAHANNYA :                              
3 C tepung naik sendiri
3/4 C gula pasir halus (boleh tambah jika suka manis)
1/2 tsp garam
3 Tbsp mayonis
1 biji telur
1/2 tsp esen vanilla @ esen ros (pilihan)
air suam secukupnya untuk mengadun
minyak untuk menggoreng terendam

CARA-CARA :

Masukkan kesemua bahan ke dalam satu bekas dan tuangkan air suam sedikit demi sedikit seperti membuat bancuhan jemput-jemput.
Gaul sebati.
Perap adunan sekurang-kurangnya 20 minit @ sehingga bancuhan kembang.
Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali.
Jemputkan adunan sedikit demi sedikit menggunakan hujung jari.
Goreng hingga kuning keemasan menggunakan api sederhana.
Sedia dihidangkan.







yeyyy...saya dah boleh jalannnnnn...


 Hero kenit dah start berjalan 9 May hari tu....habih umah makcik dia kemas
kiranya lebih kurang 14 bulan gitu laa dapat berjalan
 lesen pun dah dapat, amik kat Nilai 3 je




 lepas memandu buat pertunjukan pulokk
ewahh...ewahh....
ni plak gambar masa ketumbit hari tu...ngintai ibu mandi ke ape???