Saturday, July 13, 2013

Nasi arab mudah

   

BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam @ daging kambing (potong2)
2 biji tomato saiz kecil (potong 2)
1 batang lobak merah (hiris bulat tebal)
3 pot beras basmati (rendam 30 minit)
4 1/2 c air
1/2 tbsp serbuk jintan putih
1 tbsp stok ayam
1 tsp lada hitam (dikisar)
2 tsp garam
sedikit minyak untuk menumis

DIHIRIS :
3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang holland
1 inci halia

 CARA :


 Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga wangi

 Masukkan ayam, lobak merah, tomato, lada hitam dan juga serbuk jintan putih. Jika mahu pedas masukkan cili hijau yang telah dipatah-patahkan.

 Kacau rata dan masak hingga ayam kecut

 Setelah keluar air ayam, buangkan kulit tomato yang terkupas

 Masukkan air, pati ayam dan juga garam

 Tutup periuk dan biarkan mendidih

 Setelah mendidih

 masukkan beras yang telah ditapis

gaul sebati

 masak

 hingga 

 nasi kering airnya dan 
 tutup periuk dengan foil. Gunakan api yang paling perlahan

 tadaaaa...sudah siap. Kacau nasi menggunakan garfu plastik supaya beras tidak patah.

 Hidangkan bersama laban, salad dan juga sambal tomato.

Sup kobis dan bebola ikan




 BAHAN-BAHAN :
1/2 biji kobis saiz kecil (hiris panjang)
10 biji bebola ikan saiz besar
2 inci halia (ketuk)
4 ulas bawang putih (ketuk)
1/2 tbsp pati ayam
secukupnya air
garam secukup rasa
hirisan daun sup dan daun bawang untuk tabur
minyak untuk menumis

CARA :


Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang dan halia hingga harum.
Masukkan air, kobis dan juga bebola ikan.
Masak hingga kobis layu dan bebola timbul.
Tambahkan pati ayam dan garam secukup rasa. Jika suka boleh masukkan sedikit serbuk lada sulah.
Taburkan daun sup dan daun bawang sebelum menghidang.